Studentų burnos higienos įpročiai

20 psl. / 3929 žod.

Ištrauka

Temos aktualumas.  Šiais laikais, kiekvienas žmogus nori turėti sveiką, gražią šypseną, o ypač baltus dantis. O ir šiandieniniame pasaulyje, gan didelis dėmesys yra skiriamas dantų priežiūrai ir profilaktikai. Tačiau ne kiekvienas studentas gali pasigirti puikia dantų priežiūra.  Pirmas žingsnis kelyje į tobulą šypseną yra tinkama dantų priežiūra - kasdienis dantų valymas (Gairionytė, 2012)

Kasdienė taisyklinga burnos higiena – dantų valymas bent du kartus per dieną su dantų šepetėliu ir pasta, kasdienis tarpdančių siūlo, esant poreikiui papildomų priemonių naudojimas, tokių kaip,  burnos skalavimo skystis, tarpdančių šepetėliai, svarbiausias dantų ligų profilaktikos būdas. O nuolatinė ir kruopšti dantų priežiūra, gali sumažinti ar visai užkirsti kelią periodontui ar dantų karieso ligoms. Taip pat nuolatinės dantų priežiūros dėka, galima apsisaugoti nuo blogo burnos kvapo ar prastos dantų estetinės išvaizdos. Lietuvoje dažniausia ir daug bėdų sukelianti liga – dantų kariesas (Balčiūnienė, Pūrienė, 1998).

Dantų kariesas, viena labiausiai paplitusių ligų pasaulyje, nuo kurios yra pažeisti daugiau nei 90% visų pasaulio žmonių dantys. Dantų ėduonis atsiranda, kai dantų emalyje pradeda mažėti mineralinių medžiagų (kalcio ir fosforo). Ilgainiui emalis lūžta ir susiformuoja ertmė. Paprastai pasireiškianti kaip skylė dantyje, ši liga neprofesionalų tarpe dažnai ir vadinama „skyle dantyje". Matydami tokius skaičius, galėtume teigti, kad žmonėms stinga žinių apie supratimą, kiek žalos galima padaryti, sau, nesirūpinant savo burnos sveikata. Norėdami, jog visuomenės požiūris bei sveikata pasikeistų, gydytojams odontologams ir dantų higienistams, būtina  pacientus supažindinti ir apmokyti burnos ertmės higienos. (Bendinskaitė 2004)

Svarbiausia, jog pacientai patys suprastų, profilaktiškos dantų higienos naudą ir poreikį. Nes kitaip dantų būklės rezultatai nesikeis ir nepagerės. O kasdieniai dantų priežiūrai didelių piniginių resursų nereikia, vadinasi užkirsti kelią kariesui gali kiekvienas, užtenka nuolat, kruopščiai išsivalyti dantis. O ir sveikesni dantys lemia geresnę sveikatą ir laimingesnį gyvenimą.(Bendinskaitė 2004)

Tyrimo naujumas. Studentai, savo studijų laikotarpiu patiria gana daug streso, dėl įvairių atsiskaitymų, egzaminų. O stresas yra viena didžiausių šiuolaikinio gyvenimo problemų. Jis turi įtakos gyvenimo būdo pasikeitimams. (Karkockienė 2011) Todėl studentų burnos higieną dažniausiai būna apleista. O ir Lietuvoje ši tema, nėra labai nagrinėjama tarp skirtingų studijų sričių studentų, kadangi radau tik keletą atliktų tyrimų 2011 ir 2012 metais. Todėl drįsčiau teigti, jog pasirinkta tema, pasižymi naujumu. Tačiau užsienyje galima pastebėti, kad tokių tyrimų žymiai daugiau yra atliekama, kurie susyję su studentų burnos higienos įpročiais. Tyrimai atliekami Jav, Indijoje, Pakistane ir kt. O  šia tema susyjusių straipsnių gausa galime pamatyti Pubmed puslapyje, kur per metus publikuojama apie 300 straipsnių. Todėl, galime teigti, jog ši tema žymiai aktualesnė užsienio šalyse, nei Lietuvoje.

Tyrimo problema (probleminiai klausimai): Studentams trūksta žinių ir supratimo apie burnos sveikatą, kiek galima pasidaryti žalos, sau, jei nesirūpinsime savo burnos sveikata. Norėdami, jog visuomenės požiūris bei sveikata pasikeistų, gydytojams odontologams ir dantų higienistams, būtina  pacientus supažindinti ir apmokyti burnos ertmės higienos. (Bendinskaitė 2004)

Tyrimo objektas: Studentų burnos higienos įpročiai.

Tyrimo tikslas: Įvertinti studentų burnos higienos įpročius.

Tyrimo uždaviniai:

  1. Mokslinėje literatūroje išanalizuoti burnos higienos reikšmę.
  2. Išnagrinėti studentų žinias, bei įpročius apie burnos ertmės higieną.
  3. Palyginti gautus rezultatus,  kiek skiriasis studentų žinios nuo įpročių.

Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. BURNOS HIGIENOS REIKŠMĖ5
  • 1.1. Burnos higienos įpročiai7
  • 2. STUDENTŲ BURNOS HIGIENOS ĮPROČIAI8
  • 3. BURNOS ĮGŪDŽIŲ SUSIDARYMAS9
  • 4. BURNOS HIGIENOS SITUACIJA PASAULYJE10
  • 5. PRASTOS HIGIENOS PASEKMĖS11
  • 6. TYRIMO ANALIZĖ12
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS20

Reziumė

Autorius
bordinestimpos
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 28, 2019
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
20 psl.

Susiję darbai

Burnos higiena ortodontinio gydymo metu

Medicina Prezentacija 2014 m. rimantej
Išimamam ortodontiniam aparatui valyti gali būti naudojamas tas pats šepetėlis ir dantų pasta, kaip ir dantims valyti. Tačiau higienos požiūriu ortodontinio aparato valymui...

,,Kraujotakos,, histologija LSMU studentams

Medicina Konspektas 2016 m. baitukas
Konspektas skirtas LSMU II kurso Medicinos studentams, KRAUJOTAKOS modulio histologijai. Išsamiai atsakyta į saviruošos klausimus, parengta pagal paskaitos medžiagą bei Ross ,,Histology,, anglišką...