Kserostomija sergančių pacientų burnos ypatumai bei poveikis gyvenimo kokybei

47 psl. / 9500 žod.

Ištrauka

Tyrimo aktualumas. Senstant visuomenei daugėja ligų, didėja vaistų vartojimas. Vaistai turi gydomąjį poveikį, tačiau neretai sukelia ir šalutinį. Vienas šių požymių – burnos sausumas. Burnos sausumas, arba kserostomija, atsiranda dėl sumažėjusios ar visai išnykusios sekrecinės seilių liaukų funkcijos. Tuomet burnoje sumažėja seilių, pakinta jų sudėtis, padidėja ėduonies, periodonto ligų, kandidozės išsivystymo tikimybė. Pacientai dažniausiai skundžiasi burnos sausumu, deginimu, perštėjimu, sunkiu kalbėjimu . Įvairiose šalyse atliktų burnos sausumo vertinimo tyrimų duomenys skiriasi. Esant Sjögreno sindromui bei gydant onkologines galvos ir kaklo ligas radiologiškai, burnos sausumas pasireiškia 100 proc. atvejų. Ta pati autorė nurodo, kad burnos sausumu asmenys labiau skundžiasi didėjant amžiui, ypač moterys pomenopauziniu periodu. Beveik 30 proc. vyresnių nei 65 metų asmenų skundžiasi kserostomija (Stipetic ir kt., 2012), Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad pats senėjimas nesukelia seilių liaukų funkcijos pasikeitimo. Tai susiję su lėtinėmis ligomis ir vaistų vartojimu (Jillian ir kt., 2017). Vyresnio amžiaus pacientas dėl sveikatos sutrikimų vaistų atsisakyti negali, todėl svarbu atkreipti dėmesį į tinkamą vaistų vartojimą – vartoti mažiausią kiekį, kad būtų veiksminga, tačiau nesukeltų šalutinio poveikio. Siekiant sumažinti atsiradusį diskomfortą, būtina informuoti pacientus apie burnos priežiūrą, esant sausumo požymiams, padėti pasirinkti tinkamas priemones. Svarbiausia – skatinti laikytis individualios burnos higienos, nes tai pagrindinis būdas šį simptomų kompleksą kontroliuoti. Taip pat svarbu reguliariai lankytis pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą, atlikti profesionalią burnos higieną, kad laiku būtų pastebėti burnos sausumo požymiai ir pradėtos taikyti profilaktikos priemonės (Misevičiūtė ir kt., 2017). Atsiradus sausos burnos pažymiams darosi sunku kalbėti, bendrauti, dėl to mažėja socialinis gyvenimas, didėja nepasitikėjimas savimi. Jei vyresnio amžiaus asmuo žinos, kad burnos sausumo sukeliamus nemalonius pojūčius galima kontroliuoti ir gebės padėti sau, tikėtina, kad pagerės jo gyvenimo kokybė (Hahnel ir kt., 2014).

Tyrimo naujumas. Sveikata – didžiausia vertybė, esminė žmogaus laimės sąlyga. Todėl nenuostabu, kad visuomenės susidomėjimas sveika gyvensena nuolat auga. Grįžtama prie sveiko gyvenimo būdo, didelis dėmesys skiriamas sveikai mitybai. Tai, kas vyksta burnoje, gali paveikti visą organizmą. O tai, kas vyksta organizme – daro įtaką burnos sveikatai. Nuo sausumo burnoje sindromo kenčia apie 20 proc. visų pasaulio gyventojų. Moterys su šia problema susiduria dažniau nei vyrai. Sausumas burnoje mažina gyvenimo kokybę, bet yra ir dar dvi blogesnės šio sutrikimo pasekmės. Pirma, sausumas burnoje trikdo miegą, kadangi seilių išsiskyrimas ir taip sumažėja miego metu. Antra, sausumas yra sunkiai kontroliuojamo dantų ėduonies priežastis.

   Tyrimo problema. Kserostomijos įtaka gyvenimo kokybei yra gana retai tiriama problema, tačiau analizuojant užsienio mokslininkų atliktus mokslinius straipsnius, galima teigti, kad kserostomija lemia prastesnę žmonių gyvenimo kokybę. Problema gana aktuali įvairaus amžiaus grupės žmonėms, todėl iškyla tokie klausimai: kaip kserostomijos pasireiškimas paveikia žmonių gyvenimo kokybę? Kaip dažnai pasireiškia kserostomijos simptomai? Ar kserostomijos atsiradimui turi įtakos sisteminės ligos?

Tyrimo objektas: kserostomijos poveikis pacientų gyvenimo kokybei.

Tyrimo tikslas: Išsiaiškinti pacientų sergančių kserostomija Klaipėdos mieste gyvenimo kokybę.

Tyrimo uždaviniai:

  • Išanalizuoti mokslinę literatūrą apie kserostomijos poveikį pacientų burnos sveikatai.
  • Įvertinti kserostomija sergančių pacientų gyvenimo kokybę.
  • Įvertinti kserostomijos simptomų pasireiškimo dažnį tarp vyrų bei moterų įvairiose amžiaus grupėse.
  • Nustatyti ryšį tarp kserostomijos ir sisteminių ligų.

Tyrimo metodai:

  • Mokslinės literatūros analizė.
  • Apklausa (naudojant kserostomijos pasireiškimio dažnio ir OIDP klausimynus).
  • Tyrimų rezultatų analizė.

Reziumė

Autorius
mantas147
Tipas
Diplominis darbas
Dalykas
Medicina
Kaina
€10.95
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 20, 2020
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
47 psl.

Susiję darbai

Emulsijų gamybos ypatumai, kokybės vertinimas

Medicina Referatas maxile
Terminas „emulsija“ kilęs iš lotyniško žodžio „emulsus“, pastarasis siejamas su „emulgare“ - „gauti iš pieno“. Iš pradžių emulsijomis buvo vadinami pieno pavidalo skysčiai,...