Anemijos sindromas ir ferodeficitinė anemija

10 psl. / 1692 žod.

Ištrauka

Mažakraujystė arba anemija yra gan dažnas šių laikų sindromas. Jos atsiradimo priežastys įvairios. Viena svarbiausių priežasčių, yra neracionali mityba. Dažnai anemija išsivysto, kai trūksta kai kurių maisto medžiagų arba jos nepakankamai pasisavinamos. Dažniausiai trūksta geležies, o ši anemija vadinama geležies stokos anemija (GSA). Dėl retų įgimtų kraujo gamybos sutrikimų anemija pasireiškia retai.

Geležis (Fe) yra nepakeičiamas žmogaus organizmo ląstelių ir audinių struktūrinis elementas. Geležis yra svarbi mineralinė medžiaga dalyvaujanti įvairiose žmogaus oragnizmo ląstelėse vykstančiose biocheminėse reakcijose. Ji, būdama sudedamąja daugelio hemoproteinų dalimi, atlieka organizme daugybę gyvybiškai svarbių biologinių funkcijų. Žmogaus organizme yra apie 3-5 g geležies, daugiau nei du trečdaliai - hemoglobine. Hemoglobino geležis transportuoja audiniams deguonį ir pašalina anglies dvideginį. Kiti hemoproteinai, atlikdami elektronų transporto mitochondrijose funkciją, dalyvauja ląstelių ir audinių metabolizme. Geležis reikalinga ir DNR sintezei. Ji taip pat dalyvauja ir katecholaminų metabolizme bei kitose gyvybiškai svarbiose biocheminėse reakcijose. Tai apibūdina biologinę geležies paskirtį ir jos junginių nustatymo svarbą, aiškinantis geležies stokos anemijų patologinę fiziologiją.

Žmogus geležį gauna su maistu. Maiste esanti netirpi geležis, patekusi į skrandį, jungiasi su baltymu apoferitinu, vidiniu Kastlio faktoriumi, folatais, askorbino rūgštimi. Dalis šio junginio yra suskaidoma ir absorbuojama dvylikapirštėje žarnoje, kita dalis absorbuojama plonajame žarnyne. Absorbuota geležis patenka į kraują ir jungiasi su specialiu baltymu transferinu, pernešančiu geležį į kraujo gamybos organus ir geležies atsargas.

Pasak gyd. V. Jaskovikienės geležies stoka nustatoma apie 50 proc. besivystančių ir 10 proc. išsivysčiusių šalių gyventojų. Šis sutrikimas dažnesnis tarp vaikų ir vaisingo amžiaus moterų. Geležies stokos pasekmės vaikų elgesiui ir vystymuisi bei suaugusiųjų darbingumui bei imuninės sistemos veiklai – labai svarbi visuomenės sveikatos problema. Vakarų šalyse 1 iš 5 vaisingo amžiaus moterų galima nustatyti geležies stoką (Lietuvoje atliktų tyrimų duomenimis, 1 iš 3), tačiau tik mažiau nei ketvirtadaliui iš jų pasireiškia anemija. Nepasireiškus anemijai, daugelis žmonių, kenčiančių nuo geležies trūkumo, lieka negydomi.

Darbo objektas: Ferodeficitinė anemija

Darbo tikslas: Išanalizuoti Ferodeficitinės anemijos priežastis, klinikinius simptomus, profilaktiką ir gydymą.

Darbo uždaviniai:

  1. Apibūdinti ferodeficitinės anemijos atsiradimo priežastis

  2. Nurodyti pagrindinius ferodeficitinės anemijos klinikinius simptomus

  3. Pateikti gydymo ir profilaktikos veiks


Literatūros sąrašas

  1. Balsys J. Anemijos. Vilniaus universiteto leidykla, 1999; 76-83.
  2. Jaskovikienė V. Geležies stoka pasireiškia ne tik anemija. Iš Farmacija ir laikas [interaktyvus]. 2006 Nr. 1 [žiūrėta 2015 -04-25]. Prieiga per internetą:

http://www.emedicina.lt/site/files/farmacija_ir_laikas/2006_01/gelezies_stoka.pdf

  1. Bučytė S. Geležis ir jos trūkumas. Iš Farmacija ir laikas [interaktyvus]. 2005 Nr. 5 [žiūrėta 2015 -04-25]. Prieiga per internetą:

http://www.emedicina.lt/site/files/farmacija_ir_laikas/2005_05/gelezis.pdf

  1. Klumbys J. Hematologija. [elektroninis išteklius]. [žiūrėta 2015 -04-25] Prieiga per internetą:

http://www.scribd.com/doc/142796428/Hematologija#scribd

  1. Kliauginienė G. Raudonojokraujo rodiklių ir geležies koncentracijos kraujo serume tyrimai bei jų svarba diagnozuojant geležies stokos anemiją. Magistro darbas [elektroninis išteklius]. [žiūrėta 2015 -04-25] Prieiga per internetą:

http://vddb.library.lt/fedora/get/LT-eLABa-0001:E.02~2009~D_20140623_200805-75898/DS.005.0.01.ETD


Reziumė

Autorius
rasa13
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 1, 2023
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

Edvardo sindromas ir diagnostika

Medicina Prezentacija nikte
Tai įgimta chromosominė patologija su 18 chromosomos trisomija (papildoma chromosoma). Būdingos įvairios raidos anomalijos, protinis atsilikimas, kiti nenormalumai. Kariotipas: 47chromosomos, papildoma...

Anemija

Medicina Referatas ohlala
Anemija – tai patologinė būklė, kuriai būdingas per mažas eritrocitų ir/ar hemoglobino kiekis kraujyje, dėl ko pablogėja deguonies transportas į audinius ir kyla...

Anemijų priežastys ir diferencinė diagnostika

Medicina Prezentacija libere
AnemijaApibrėžimas, diagnozėSunkumo laipsniaiPagrindinės sunkių ir vidutinio sunkumo anemijų priežastysDiferencinė diagnostikaSkundai, anamnezė ir fizinis ištyrimasLaboratoriniai tyrimai Išvados

Dauno sindromas

Medicina Prezentacija aurum9
Tai yra genetinis sutrikimas, kurio priežastis yra 21-osios homologinių chromosomų poros trisomija, tai reiškia, kad 21 chromosoma yra patrigubėjusi.

Įgimtas vėjaraupių sindromas

Medicina Referatas 2020 m. prancuzija
Referatas, tinkantis į vaikų ligų, vaikų infekcinių ligų ar genetinių ligų kategorijai. Aprašomas įgimtas vėjaraupių sindromas. Gerai įvertintas universiteto specialistų. Trumpas ir aiškus...