Pieno rūgšties poveikio pigmentuotai veido odai atvejo tyrimas

55 psl. / 12451 žod.

Ištrauka

Temos aktualumas. Tikriausiai kiekvienas žmogus yra ar buvo susidūręs su vienokia ar kitokia odos problema. Kiekvienam jos pasireiškia skirtingame amžiuje, skirtingose kūno vietose. Norint išvengti arba sumažinti odos problemų atsiradimą, reikia tinkamai prižiūrėti savo odą. Taigi, kaip atrodys mūsų oda priklauso nuo daugybės įvairių veiksnių, tokių kaip: mityba, aplinkos poveikis, odos priežiūra, stresas.
Oda yra vienas iš kelių išorinių organų, taigi ji akivaizdžiai rodo mūsų sveikatos būklę. Tačiau mes dažnai neskiriame odai reikiamo dėmesio (R. Ostrov, 2000). Kiekvienas žmogus nori turėti sveiką, gražią ir skaisčią odą. Tinkama priežiūra apsaugotų mūsų odą nuo nepageidaujamų problemų. Tačiau žmonės per vėlai pradeda ja rūpintis. Tik po kurio laiko, kai odoje pastebi tam tikrus pakitimus, pradeda prižiūrėti odą.
Viena iš pagrindinių odos problemų yra pigmentacijos sutrikimai. Tam tikri spalvos pakitimai gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Dėl tokių kaip ultravioletinių spindulių poveikis, medikamentų vartojimas, įvairios vidaus ligos, nėštumas ir daugelio kitų. Dėl jų pasikeičia odos spalva, nes sutrinka odos pigmento – melanino gamyba. Odos pigmentacija priklauso nuo genetinio faktoriaus ir išorinių veiksnių, nuo pigmentų kiekio ir jų pasiskirstymo, epidermio storio, kraujagyslių kiekio ir jų išsidėstymo, odos reljefo („Gražus verslas“, 2010).
Keičiantis melanino kiekiui oda patamsėja arba pašviesėja, gali pasikeisti viso kūno arba tik atskirų vietų odos pigmentacija (R. Ostrov, 2000). Pagaminamo melanino kiekis mūsų odoje yra nulemtas genetiškai, vis dėl to jį gali veikti aplinka, pavyzdžiui, UV spinduliavimas, lemiantis odos pigmentacijos lygį (D. Hovard, 2005). Panaikinti pigmentacijos sutrikimus nėra lengva, tačiau galima rinktis nemažai priemonių – nuo dekoratyvinės kosmetikos iki lazerio terapijos (R. Ostrov, 2000).
Vienos iš populiariausių kosmetinių procedūrų šiai problemai spręsti yra cheminis šveitimas. Cheminis šveitimas (poveikis odai cheminiais agentais) – vienas geriausių kosmetologijos metodų, rekomenduojamas įvairios kilmės hiperpigmentacijai. Vienos iš pagrindinių rūgščių naudojamų cheminiam šveitimui yra glikolio ir pieno rūgštys. Jos pasižymi aktyviomis prasiskverbimo į odą savybėmis, mažina padidėjusią pigmentaciją (L. Griščenko, 2009).
Taigi odą pirmiausia reikia saugoti ir tausoti, tai turėtų tapti pačiais svarbiausiais argumentais. O jei tai nepadeda išvengti pigmentacijos atsiradimo, tuomet reikia imtis priemonių, kurios suteikia odai gaivumo ir ją šviesina, padeda atgauti jos įprastą spalvą.


Tyrimo problema: Koks pieno rūgšties poveikis pigmentuotai veido odai?
Tyrimo objektas: Pieno rūgšties poveikis hiperpigmentuotai veido odai.
Tyrimo tikslas: Įvertinti pieno rūgšties poveikį hiperpigmentuotai veido odai.
Tyrimo uždaviniai :
1. Išanalizuoti veido odos hiperpigmentacijos atsiradimo veiksnius teoriniu aspektu.
2. Išanalizuoti veido odos hiperpigmentacijai naudojamas kosmetines priemones ir procedūras.
3. Įvertinti procedūrų su pieno rūgštimi poveikį hiperpigmentacijų šalinimui prieš procedūras ir po kiekvienos procedūros.
4. Palyginti procedūrų su pieno rūgštimi poveikį hiperpigmentacijų šalinimui prieš ir po viso procedūrų ciklo.
Darbo metodai :
1. Literatūros šaltinių sisteminimas ir analizė.
2. Apklausa žodžiu, tiriamosios apklausa raštu, hiperpigmentacijų testavimas.
3. Duomenų sisteminimas ir lyginamoji analizė.


Turinys

  • ĮVADAS9
  • 1. PIGMENTACIJOS ODOJE ATSIRADIMO TEORINIS PAGRINDIMAS11
  • 1.1. Melanino formavimosi odoje mechanizmas, fototipai11
  • 1.2. Endogeniniai ir egzogeniniai veiksniai darantys įtaką melanino sintezei14
  • 1.3. Odos pigmentacijų rūšys18
  • 1.4. Kosmetinės procedūros ir priemonės pigmentuotos odos priežiūrai24
  • 2. KOSMETINIŲ PROCEDŪRŲ SU PIENO RŪGŠTIMI POVEIKIO PIGMENTUOTAI VEIDO ODAI ATVEJO TYRIMAS29
  • 2.1. Tyrimo metodai ir organizavimas29
  • 2.2. Tyrimo duomenų rezultatai ir analizė35
  • IŠVADOS45
  • REKOMENDACIJOS46
  • LITERATŪRA47
  • PRIEDAI49

Reziumė

Autorius
_ieva
Tipas
Diplominis darbas
Dalykas
Medicina
Kaina
€14.58
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 19, 2014
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
55 psl.

Atsiliepimai

Patvirtintas užsakymas
Ačiū už pagalbą, rašto darbą gavau. Jame radau tikrai naudingos man informacijos.
Patvirtintas užsakymas
aciu

Susiję darbai

Galvanic SPA System II poveikis pigmentuotai odai

Medicina Kursinis darbas 2011 m. orchideja
Pigmentacija – viena opiausių šiandienos problemų. Pasak dermatologų Lietuvoje pigmentacijos problemų nemažėja, o su jomis „susidūrus“ gydymo priemonių imamasi ne iš karto. Kaip...

Pieno rūgšties poveikis kuperozinei veido odai

Medicina Referatas 2020 m. saulions
Problemos aktualumas. Viena iš dažniausių odos problemų yra kuperozė, kai paviršinis išsiplėtusių kapiliarų tinklas tampa ryškus ir matomas. Kapiliarą gaubia jungiamasis audinys ir...