Kritinis mąstymas

9 psl. / 2628 žod.

Ištrauka

Mąstymo rūšys, kurios nėra kritinis mastymas:

1. Faktų įsiminimas (protinis gebėjimas);

2. Sąvokų supratimas (sudėtinga intelektinė veikla, sudėtingas protinis veiksmas);

Kritinis mąstymas prasideda tik tada, kai naujai suvoktos idėjos tikrinamos, vertinamos, plėtojamos ir pritaikomos.

3. Kūrybinis (intuityvusis) mąstymas – pvz. Tekste, kur sportininko sprendimas vilkėti marškinėlius, pažymėtus 68 numeriu – kritinio mąstymo pavyzdys, o svarstymas kada mušti įvartį – ne. Menininkai ir muzikantai atlieka sudėtingus proto veiksmus, kurie nėra visiškai sąmoningi ir apgalvoti.

Kritinio mąstymo termino apibrėžimas, susidedantis iš 5 punktų:

1. Kritinis mąstymas (svarbiausia kritinio mąstymo ypatybė) – tai nepriklausomas mąstymas. Kritinio mąstymo pamokose kiekvienas asmuo kuria savo idėjas, vertybes, formuojasi jo įsitikinimai. Niekas negali kritiškai mąstyti už tave patį. Kritinis mąstymas – darbas, kuri turi atlikti pats.

2. Informacija yra pradinis, o ne galutinis kritinio mąstymo taškas. Mokiniai turi išmanyti nemažai dalykų, kad pajustų motyvaciją ir sugebėtų patys mąstyti. Tam, kad galima būtų plėtoti sudėtingas mintis, reikia turėti daug „žaliavos“. Naudinga plėtoti minties kelių žemėlapius ir žinių schemas, įtvirtinant faktinę informaciją. To pasekoje produktyviai pritaikomi kritiniai įgūdžiai.

3. Kritinis mąstymas prasideda nuo klausimų, nuo problemų, kurias reikia išspręsti. Autentiškas kiekvieno lygio mokymasis išsiskiria akstinu spręsti problemas ir rasti atsakymus į klausimus, kylančius iš paties mokinio interesių ir poreikių. Pasak John Dewey, kritiškai mąstyti mokiniai pradeda tuomet, kai problema susidomi. Problemos skatina mokinių smalsumą ir kritinį mąstymą. H. Johnsonas kritinį mąstymą apibrėžią kaip ypatingą minčių veiklą, kuri jų savininkui leidžia daryti tinkamus sprendimus dėl kokio nors jo atliekamo veiksmo ar svarstomos nuomonės.

4. Kritiškai mąstant reikia pagrįstų argumentų. Kritiškai mąstatntys žmonės rutulioja savus problemų sprendimus, pagrįsdami juos svariais argumentais ir įtikinamais motyvais.

Argumentavimas susideda iš 4 punktų: Tvirtinimas >>tvirtinimą lemia tam tikri faktai>>faktai grindžiami įrodymu>>užtikrinimas.

5. Kritinis mąstymas yra socialinis mąstymas. Kritiškai mąstantis žmogus dirba visuomenėje ir kartu su kitais žmonėmis sprendžia platesnes, ne vien tik savikūros užduotis. Tai vaisingas dalijimasis idėjomis. Rašant mąstymas pasidaro matomas ir prieinamas. Tai savarankiškas mąstymas, kai rašantysis turi panaudoti turimas žinias. Rašant formuluojami pagrįsti argumentai, apginant savo nuomonę. Rašymas yra veiksmingiausias kritinio mąstymo mokymo įrankis.


Reziumė

Autorius
vika1
Tipas
Konspektas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 17, 2018
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
9 psl.

Susiję darbai

Psichologiniai asmenybės brandumo kriterijai

Psichologija Referatas 2007 m. kristina
Darbe aprašomi psichologiniai asmenybės brandos kriterijai. Darbas apima: 1. Asmenybės sampratos analizę, pasitelkiant įvairių autorių pateiktus apibrėžimus. 2. Asmenybės brandos kriterijų vertinimą. 3....

Socialinis mąstymas ir elgsena (anglų k.)

Psichologija Rašinys 2011 m. fancy
Rašinys apie socialinį mąstymą ir tai, kaip žmogaus nuomonė apie kitą asmenį daro įtaką tarpusavio bendravimui ir pačios aplinkos suvokimui. Pirmoje darbo dalyje...

Mąstymas ir jo sutrikimai.

Psichologija Prezentacija 2014 m. ziogeliuke
Esant pagreitėjusiam mąstymui, padidėja minčių tekėjimo greitis, jų labai padaugėja, jos kyla viena po kitos, jų nespėjama išreikšti žodžiais. Sakiniai būna nenuoseklūs, nesuprantami....