Pieno pramonės eksporto būklės analizė

21 psl. / 6241 žod.

Ištrauka

Jau nuo senų laikų Lietuva garsėja savo žemės ūkio produkcija. Mūsų šalis buvo laikoma agrarine šalimi. Ir net nuo Vytauto didžiojo laikų, jau buvo vykdomi mainai ir prekyba žemės ūkio produkcija. Vienu metu Lietuva net užėmė trečią vietą Europoje ir penktą vietą pasaulyje sviesto pardavime. Todėl šalis jau nuo senų senovės vykdo pasaulinę prekybą, kurioje dominuoja žemės ūkio produktai. Šie produktai yra žinomi aplinkiniams kaimynams ir yra gana paklausūs. Kai kurie žemės ūkio produktai jau prarado savo rinką, per okupacijos metus, nes tuo metu prekyba su užsienio valstybėmis buvo gana ribota, tačiau pagrindinė produkcija kaip seniau, taip ir dabar „skinasi“ kelią į užsienio rinkas ir užima jose gana aukštas pozicijas. Žinoma produkcijai, keliami gana dideli reikalavimai ir produkcija turi atitikti tiek mūsų šalies, tiek ir šalies į kurią vykdomas eksportas, reikalavimus. Konkurencija yra gana didelė, todėl pardavėjams reikia pasistengti norint parduoti savo produkciją.
Iš populiariausių žemės ūkio produktų dabar eksportuojamai: mėsa, pieno produktai, sūriai, kiaušiniai ir t.t. Gana nemažą pieno produktų dalį eksportuojame į artimiausias kaimynines šalis. Kai kada iškyla gana netikėtų reikalavimų ar eksporto draudimų, dėl kurių eksportas pristabdomas, tačiau dedamos visos pastangos, kad jis būtų vėl atkurtas. Šio produkto eksportuojama gana daug. 2009 metais pieno gamyba sudarė 19 proc. visos žemės ūkio produkcijos, pieno produktų eksportas – 13 proc. visos žemės ūkio ir maisto produktų eksporto vertės, todėl šio produkto eksportas yra labai aktualus ir svarbus. Būtent pieno produktų eksportą ir jo problemas ir nagrinėsime šiame darbe.
Darbo tikslas – atlikti pieno pramonės eksporto būklės analizę.
Darbo uždaviniai:
• išanalizuoti pieno produktų eksporto kitimą,
• išanalizuoti su eksportu susijusias problemas,
• apžvelgti eksporto perspektyvas.
Tyrimo metodai – darbas atliktas pasinaudojant statistinių duomenų analize, straipsnių ir kitų literatūros šaltinių analizę.


Turinys

  • Įvadas1
  • 1. Pieno produktų eksporto analizė2
  • 2. Problemos susijusios su pieno produktų eksportu ir jų sprendimo būdai10
  • 3. Eksporto perspektyvos13
  • Išvados18
  • Literatūros sąrašas19

Reziumė

Autorius
donatak
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€7.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 21, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
21 psl.

Susiję darbai

APB „Apranga“ finansinės būklės analizė

Ekonomika Referatas 2012 m. _karolina
Naudojantis finansine analize konkurentai bei investitoriai gali gauti išsamios informacijos apie įmonę bei jos būklę. Kadangi domėjimasis įmonėmis pastaruoju metu labai išaugo, ši...

Pieno produktų eksportas iš Lietuvos

Ekonomika Referatas 2011 m. sigjute
Viena svarbiausių žemės ūkio šakų yra pieninkystė, kuri turi ne tik ekonominę, bet ir socialinę reikšmę, nes žaliavinio pieno gamyba užsiima daugelis kaimo...