Pacientų, kuriems suformuota žarnyno stoma, slaugos problemos ir sprendimo būdai

20 psl. / 5591 žod.

Ištrauka

Stomos formuojamos daugiau kaip 200 metų, tačiau pacientų, kuriems suformuota žarnyno stoma, slauga pradėta rūpintis kiek vėliau. Kiekvienais metais atliekamos žarnyno operacijos, kurių priežastis dažniausiai yra onkologinės ligos: storosios ir tiesiosios žarnos piktybiniai navikai, žarnyno nepraeinamumas, traumos arba kiti pažeidimai. Todėl sudaromas dirbtinis šalinimas per pilvo sieną, vadinama stoma, per kurią pasišalina išmatų turinys.

Gulbinienė J. ir kt. (2008) teigia, kad pacientams, kuriems suformuota žarnyno stoma, negauna kokybiškos medicininės priežiūros. Pacientas nepakankamai informuojamas prieš operacija apie galimus kūno pokyčius, jam nėra parenkama patogi stomos vieta, kaip taip daroma Vakarų šalyse. Labai svarbu pacientą informuoti, kalbėtis su juo apie galimas problemas po suformuotos žarnyno stomos operacijos. Vertinant gyvybines funkcijas pooperaciniu laikotarpiu pacientams, kuriems suformuota stoma, iškyla daugybė slaugos problemų, apie kurias mažai diskutuojama. Jayarajah U. ir kt. (2017) teigia, kad pacientų kūno įvaizdį neigiamai paveikia stomos suformavimo operacijos. Dažniausiai pacientai ne tik pradeda nerimauti, kaip jie gebės valdytis tiek fiziškai, tiek psichologiškai, bet ir jų šeimos nariai. Daugelis pacientų, kuriems suformuota stoma, į gyvenimą reaguoja negatyviai, depresingai, jaučiasi nevisaverčiais žmonėmis, netgi laiko save neįgaliais, negalinčiais gyventi visaverčio gyvenimo. Dažniausios problemos: mitybos, tuštinimosi, sutrinkusi mėgstama veikla, fizinis aktyvumas, lytinis gyvenimas. Pacientai po stomos suformavimo operacijos atsiskiria nuo mėgstamų užsiėmimų, pomėgių, bijo grįžti į darbą, socialinį gyvenimą, aktyviai sportuoti arba keliauti. Daugumą pacientų vargina sutrikęs miegas, nes jie bijo užmigti ant suformuotos stomos, baimė, kad stomos maišelis gali atsiklijuoti, išsipilti jame susikaupęs turinys. Kitos problemos: nemalonus kvapas, išleidus išmatų turinį, turinio pratekėjimas ir išmatų rinktuvo keitimas kiekvieną dieną – tai dažniausios problemos, kurios neigiamai paveikia pacientus, sukelia nusivylimą ir sąlygoja depresiją. Richbourg L. ir kt. (2007) duomenimis, 62 proc. pacientų, kuriuos vargina išmatų turinio pratekėjimas, 59 proc. – nemalonus kvapas, išleidus išmatų turinį, 53 proc. pacientų, kuriems po stomos suformavimo operacijos pasireiškia depresija ir nerimas.

Dažniausia problema po stomos suformavimo operacijos – tai parastominės odos pažeidimas aplink stomą, kurios dažnis 50 proc. ir daugiau. Colwell Janice C. ir kt (2011) duomenimis, net 45 proc. pacientų per pirmus 3 mėn. po stomos suformavimo operacijos atsirado odos pažeidimų aplink stomą. Tik 38 proc. iš jų suprato, kad taip neturi būti, kad jų oda pažeista, tačiau 80 proc. iš šių pacientų nesikreipė į medikus pagalbos. Todėl labai svarbus slaugytojos vaidmuo, t. y. suteikti informacijos pacientams apie stomos priežiūrą. Slaugytoja turėtu informuoti pacientą apie stomos rinktuvo parinkimą, naudojimąsi, atpažinti parastominės odos pažeidimą. Dėl to dažnai pacientai išrašomi iš ligoninės nepakankamai informuoti apie stomos priežiūros pagrindus, nesupažindinti su mitybos savitumais, maudymosi, fizinio aktyvumo, lytinio gyvenimo ypatumais.

Darbo tikslas: išanalizuoti slaugos problemas ir sprendimo būdus pacientams, kuriems suformuota žarnyno stoma.

Uždaviniai:

1. Paaiškinti pacientams pasirengimo operacijai aspektus.

2. Nustatyti dažniausiai atsirandančias problemas pacientams po operacijos.

3. Išaiškinti slaugos problemų sprendimo būdus pacientams, kuriems suformuota žarnyno stoma.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. PACIENTŲ, KURIEMS SUFORMUOTA ŽARNYNO STOMA, SLAUGOS PROBELMŲ IR SPRENDIMO BŪDŲ TEORINIS ASPEKTAS5
  • 1.1. Stomų klasifikacija, suformavimo priežastys5
  • 1.2. Pacientų paruošimas operacijai7
  • 1.3. Dažniausios pacientų slaugos problemos ir sprendimo būdai8
  • 1.3.1. Išmatų surinktuvo parinkimas ir jų pakeitimas9
  • 1.3.2. Peristominės odos priežiūra10
  • 1.3.3. Mitybos savitumai pacientų su suformuota stoma15
  • 1.3.4. Fizinio aktyvumo svarba po žarnyno operacijos17
  • 1.3.5. Seksualumas ir lytinis gyvenimas18
  • 1.3.6. Fiziniai, socialiniai ir psichologiniai pokyčiai19
  • IŠVADOS21

Reziumė

Autorius
skye101
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Medicina
Kaina
€7.56
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 26, 2018
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
20 psl.

Susiję darbai

Gydytojo ir paciento ryšio problema

Medicina Rašinys viktorija_a
Vis labiau orientuojantis į sveikatos priežiūros paslaugų kokybę tampa labai svarbu gydytojo ir paciento santykiai. Diegiant vis naujesnes technologijas, gydytojui leidžiama matyti objektyviais...

Paciento slaugos istorijos analizė

Medicina Referatas 2015 m. aturr.21
Paciento slaugos istorijos analizė, pritaikant dvylika žmogaus gyvybinių veiklų. Aprašoma individuali žmogaus ligos situacija.

Slaugos problemos analizė šeimoje

Medicina Praktikos ataskaita 2017 m. meryem
Darbe aprašoma individiali saugos situacija šeimoje, bei identifikuojamos esamos bei galimos slaugos problemos bei jų sprendimo būdai.

Slaugytojo ir paciento santykis

Medicina Referatas 2018 m. adelė007
Puikiai įvertintas universitetinis I kurso slaugos programos darbas. Tikslas: nustatyti, kaip yra formuojamas slaugytojo ir paciento santykis. Uždaviniai: 1. Susipažinti su slaugytojų bendravimo...

Empatijos svarba slaugant mirštantį pacientą

Medicina Referatas 2022 m. FaRi
Empatijos svarba slaugant mirštantį pacientą. Tema nauja, nenagrinėta, pasiūlyta rašyti bakalauro darbą, kadangi gautas aukščiausias įvertinimas už šį darbą. Tikslas –...