Gamybinė technologinė praktika UAB ,,Thermo Fisher Scientific Baltics‘‘

50 psl. / 7100 žod.

Ištrauka

„Thermo Fisher Scientific“ yra didžiausia pasaulio bendrovė, siūlanti produktus ir paslaugas mokslui. „Fermentas“ - dalimi šios bendrovės (dabar - „Thermo Fisher Scientific Baltics“) tapo remiantis 2010 m. gegužės 27 d. sutartimi. JAV kompanija įsigijo 100 proc. koncerno „Fermentas International” akcijų ir tapo UAB „Fermentas“ bei visos „Fermento“ grupės įmonių užsienyje savininke. Darbuotojų skaičius siekia 50 tūkst. 50 šalių padaliniuose, o metinės pajamos – 17 mlrd. JAV dolerių.

„Thermo Fisher Scientific“ misija – padėti klientams kurti sveikesnį, švaresnį ir saugesnį pasaulį. Įmonės klientai – farmacijos ir biotechnologijos įmonės, ligoninių ir klinikų diagnostikos laboratorijos, universitetai, mokslo institutai ir valstybinės agentūros, aplinkos ir procesų kontrolės institucijos visame pasaulyje.

Bendrovė savo istoriją skaičiuoja nuo 1975 m., kada Vilniuje buvo įkurtas Sąjunginis taikomosios enzimologijos institutas (dabartinis Biotechnologijos institutas). Šio instituto įkūrimas – tai moderniosios biotechnologijos mokslo pradžia Lietuvoje.

1996 m. „Fermentas“ vienas pirmųjų iš molekulinės biologijos produktų gamintojų visame pasaulyje įsidiegė kokybės valdymo sistemą pagal ISO 9002 standartą. „Fermentas“ tapo ir apskritai pirmąja bendrove Lietuvoje, įsidiegusia šią ISO sistemą.

Siekiant konsoliduoti tarptautinį verslą, 2002 m. įkurtas tarptautinis konsorciumas „Fermentas International“. 2010 m. jis jungė Lietuvos „Fermentą“ ir aštuonias kompanijas užsienyje.

2007 m. įrengęs kontroliuojamos aplinkos gamybos patalpas, „Fermentas“ tapo pirmuoju pasaulyje molekulinės biologijos produktų kūrėju ir gamintoju, kuris visą gamybą perkėlė į geros gamybos praktikos standartus atitinkančias patalpas. Tai – pirmas „Fermento“ žingsnis į medicininės diagnostikos rinką.

2010 m. gegužės 27 d. koncernas „Fermentas International“ ir JAV kompanija „Thermo Fisher Scientific“ pasirašė susitarimą, pagal kurį JAV kompanija įsigijo 100 proc. „Fermentas International“ akcijų. „Fermentas“ tapo kompanijos „Thermo Fisher Scientific“ Analitinių technologijų padalinio dalimi. „Thermo Fisher Scientific“ yra didžiausia pasaulyje kompanija, siūlanti produktus ir paslaugas mokslui.

2012 m. rugsėjo 19 d. Vilniuje atidarytas Molekulinės biologijos mokslų kompetencijų centras. Naujasis centras didina mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir gamybos pajėgumus Rytų Europoje molekulinės, baltymų ir ląstelių biologijos produktų srityse. Kompetencijų centras išplėtė kompanijos „Thermo Fisher“ veiklą pasaulinėje bioproduktų rinkoje ir žymi svarbų naują reikšmingą „Thermo Fisher“, Vilniaus miesto ir Lietuvos bendradarbiavimo etapą.

2013 m. liepos 19 d. UAB „Fermentas“, kuri yra dukterinė kompanijos „Thermo Fisher Scientific” įmonė, juridinio asmens pavadinimas pakeistas į UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“.

ISO sertifikatai įmonėje:

  • LST EN ISO 9001:2008 – standartas yra taikomas kuriant naujus produktus, aptarnaujant vartotojus, perkant žaliavas, gaminant produktus, kontroliuojant jų gamybą, juos sandėliuojant ir transportuojant;
  • LST EN ISO 14001:2005 – standartas, tvirtinantis aplinkos apsaugos politiką
  • ISO 13485:2003 – standartas sertifikuoja bendrovėje įdiegtas kokybės valdymo sistemas, skirtas medicininės diagnostikos priemonėms kurti, gamybai ir prekybai šiomis priemonėmis. (žr. 1 priedas)

Temos aktualumas: UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“ gamina ir visame pasaulyje platina biologinės kilmės produktus naudojamus technologiniuose procesuose bei skirtus genų inžinerijos ir genominiams tyrimams.

Tikslas: Susipažinti su UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“ struktūra, apibūdinti įmonės veiklą, susipažinti su padalinyje vykdomais technologiniais procesais.

Uždaviniai:

Susipažinti su įmonės gamybinio padalinio vykdoma veikla. Išanalizuoti technologinius procesus, kurie yra vykdomi chromatografijos padalinyje. Susipažinti su bioproduktų išskyrimo padalinyje naudojamų prietaisų veikimo principais ir techninėmis charakteristikomis. Atlikti nesudėtingus eksperimentus, pagal duotas metodikas, paruošti įrangą ir medžiagas, skirtus tam eksperimentui. Sužinoti ir išnagrinėti duomenis ekonominiams skaičiavimas.


Turinys

  • ĮVADAS7
  • 1. UAB ,,THERMO FISHER SCIENTIFIC BALTICS‘‘ VEIKLOS APIBŪDINIMAS9
  • 1.1. Įmonės struktūra9
  • 1.1.1. Padaliniai9
  • 1.2. Gamybos technologinis procesas pagal technologinę schemą11
  • 1.3. Žaliavos12
  • 1.4. Produkcija ir jos realizavimas12
  • 1.5. Gamybos kokybės kontrolė13
  • 2. BIP (BIOPRODUKTŲ IŠSKYRIMO PADALINIO) VEIKLA15
  • 2.2.1. Įrengimų priežiūros ir technologinio tinkamumo tikrinimas17
  • 2.3. Ląstelių ardymas17
  • 2.3.1. Ląstelių ardymo metodų skirstymas17
  • 2.4. Mikroskopavimas18
  • 2.5. Mėginiai19
  • 2.6. Atliekami tyrimai20
  • 2.7. Laboratorijoje naudojami prietaisai ir tirpalai20
  • 2.7.1. Laboratoriniai prietaisai20
  • 2.7.2. Laboratorijoje naudojami tirpalai24
  • 3. EKSPERIMENTINĖ DALIS25
  • 3.1. Metodai25
  • 3.1.1. Bradfordo metodas25
  • 3.8.2. Baltymų elektroforezė27
  • 3.8.3. Lowry metodas29
  • 4. PRAKTINIS DARBAS33
  • 4.1. SsiI aktyvumo nustatymas33
  • 4.1.1. Biomasės ardymas ultragarsu33
  • 4.1.2. Mikroskopavimas33
  • 4.1.3. Aktyvumo matavimas naudojant agarozinio gelio elektroforezę34
  • 5. ŽMOGAUS IR GAMTOS SAUGA36
  • 6. EKONOMINĖ DALIS38
  • 6.1. „Thermo Fisher Scientific Baltics“ patalpos38
  • 6.2. „Thermo Fisher Scientific Baltics“ naudojamo turto ir inventoriaus kainos38
  • 6.3. Darbuotojų skatinimo priemonės39
  • 6.4. Elektros energijos kiekis ir vertė39
  • LITERATŪRA40
  • IŠVADOS41
  • PRIEDAI42
  • 1 priedas43
  • 2 priedas44
  • 3 priedas45
  • 4 priedas45
  • 5 priedas46
  • 6 priedas46

Reziumė

Autorius
soonca
Tipas
Praktikos ataskaita
Dalykas
Chemija
Kaina
€4.30
Lygis
Universitetas
Publikuotas
Kov 12, 2017
Apimtis
50 psl.
Įvertinimas

Susiję darbai

Cukraus gamybos technologija

Chemija Prezentacija svajūnė
Cukrus (sacharozė – C12H22O11) maistui gali būti naudojamas grynas arba kaip žaliava konditerijos, vaisių, daržovių, duonos gaminių technologijos procesuose. Pagrindinė žaliava yra cukriniai...

Vyno gamybos mikrobiologinė reikšmė

Chemija Laboratorinis darbas 2012 m. svajūnė
tema aktuali šiuolaikinei visuomenei, nes visi mėgsta vyną, tad reikia žinoti vyno gamybos procesus ir mikrobiologinę reikšmę

Surimi gaminių gamybos technologija

Chemija Praktikos ataskaita 2017 m. lauritute2
KRABŲ SKONIO SURIMI PRODUKTŲ GAMYBOS TECHNOLOGINĖ LINIJA IR JOS METU VYKSTANTYS PROCESAI Praktikos ataskaitoje išsamiai paaiškinta surimi gaminių gamybos schema (krabų skonio lazdelių...