Tikslieji ir gamtos mokslai / Chemija

Vandens ir alaus analizė

0 atsiliepimų
Autorius:

Vanduo yra vienas reikšmingiausių junginių ne tik žmoniems, bet apskritai gyvybei. Jis sudaro apie du trečdalius visų gyvosios gamtos organizmų, o žmogaus kūno masės – net iki 70 %. Nevalgęs žmogus gali išgyventi keliasdešimt parų, o negerdamas vandens - vos keletą dienų. Vanduo palaiko normalią kūno temperatūrą. Organizme esančiame vandenyje vyksta medžiagų apykaita, įvairios cheminės reakcijos, nes vanduo yra daugelio medžiagų tirpiklis. Vandens stokai žmogaus organizmas labai jautrus, dėl to gali sutrikti biologiškai aktyvių medžiagų koncentracija, nervinių bei kitų ląstelių veikla. Norint būti sveikiems, privalu gerti ne tik rekomenduotiną  kiekį vandens, bet ir kokybišką vandenį.

Lietuvoje vandens tyrimai atliekami gan plačiai: vandenį tiekiančiose įmonėse, valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pavaldžiose laboratorijose, laboratorine veikla užsiimančiose privačiose įmonėse. Vandens tyrimai NMVRVI Klaipėdos teritoriniame skyriuje yra dažni. Žmonės rūpinasi, kokios kokybės vandenį vartoja, kadangi tam tikrų elementų perteklius yra žalingas žmogaus organizmui, nors vandens išvaizda  ir skonis gali būti nepakitę. Lietuvoje reikalavimai vandens kokybei ir programinei priežiūrai nurodyti Higienos normoje 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai” [2]. Pagrindinis geriamojo vandens kokybę reglamentuojančių dokumentų tikslas – visuomenės sveikatos sauga. Ši higienos norma nusako, kokie rodikliai turi būti nustatinėjami geriamajame vandenyje. Šiame dokumente pateiktos visų rodiklių leistinos vertės.  

Alaus gamyba ir vartojimas turi gilias tradicijas Lietuvoje. Mūsų šalyje alus buvo gaminamas jau XI amžiuje. Stipriausios naminio alaus tradicijos įsitvirtino Šiaurės Lietuvoje (Pasvalio, Joniškio, Biržų rajonuose). Alus buvo geriamas ne pasilinksminimo tikslais – jis buvo laikomas apeiginiu gėrimu, žmonės tikėjo stebuklingomis jo galiomis. Šiomis dienomis požiūris į alų yra kiek pakitęs, jis vartojamas baruose ar draugų rate linksmai leidžiant vakarą.

Lietuvoje yra nemažai alaus daryklų, gaminančių įvairaus skonio, spalvos bei stiprumo alų. Alaus gamintojų pageidavimu yra atliekami alaus tyrimai, siekant įvertinti ir užtikrinti produkto kokybę, kad vartotojas liktų patenkintas. Nustatomos tam tikros alaus charakteristikos (spalva, etilo alkoholio kiekis), kad būtų įvertinta jo rūšis. Alaus skirstymas į rūšis nurodytas alaus ir alaus kokteilių apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente [3], patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2012 m.

 

Praktikos tikslas -  atlikti vandens ir alaus tyrimus.

 

Praktikos uždaviniai:  

1) nitratų ir nitritų kiekio nustatymas vandenyje;

2) amonio kiekio nustatymas vandenyje;

3) kalcio ir magnio kiekio nustatymas vandenyje;

4) elektrinio laidžio nustatymas vandenyje;

5) alaus santykinio tankio nustatymas;

6) alaus spalvos nustatymas;

7) etilo alkoholio ir sausųjų medžiagų kiekio nustatymas aluje.

Darbo tipas:
Dalykas:
Apimtis:
6990 žodžiai (-ų)
Lygis:
Universitetas
Atsisiųsti

Turinys

  • PRAKTIKOS VIETOS APRAŠYMAS……………………………………………….…3
  • ĮVADAS4
  • 1. LITERATŪROS APŽVALGA5
  • 1.1. Spektrofotometrinė analizė5
  • 1.2. Titrimetrija7
  • 1.3. Savitasis elektrinis laidumas7
  • 1.4. Rodikliai vandens analizėje7
  • 1.5. Alaus skirstymas9
  • 1.6. Distiliavimas………………………………………………………………………… …9
  • 1.7. Santykinis tankis………………………………………………………………….……10
  • 2. VEIKLA PRAKTIKOS METU………………………………… …………………… …11
  • 2.1. Profesinė veikla…………………………………………………………………… ….11
  • 2.1.1. Vandens analizė…………………………………………………………………….11
  • 2.1.1.1.1. Amonio kiekio nustatymas vandenyje…………………………….…12
  • 2.1.1.1.2. Nitratų kiekio nustatymas vandenyje13
  • 2.1.1.1.3. Nitritų kiekio nustatymas vandenyje14
  • 2.1.1.1.4. Vandens kietumo nustatymas14
  • 2.1.1.1.5. Savitojo elektrinio laidumo nustatymas vandenyje15
  • 2.1.2. Alaus analizė16
  • 2.1.2.1.1. Etilo alkoholio ir sausųjų medžiagų kiekio nustatymas aluje16
  • 2.1.2.1.2. Alaus spalvos nustatymas17
  • 2.2. Veikla, nesusijusi su praktikos tema18
  • 2.3. Neprofesinė veikla19
  • 3. REZULTATAI21
  • 3.1. Vandens analizė20
  • 3.2. Alaus analizė22
  • 4. ĮGYTI GEBĖJIMAI, PATIRTIS……………… …………………………………………23
  • PROFESINĖS PRAKTIKOS APIBENDRINIMAS…………………………………… ….25
  • IŠVADOS ……………… …………………………………………………………… …26
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS………………………………………………… ……….…27

Jums gali būti aktualu

Vartotojai, įsigyję šį darbą, taip pat peržiūrėjo
Netiesioginės konduktometrinės analizės taikymas maisto pramonėje ir vandens tyrimuose
Prezentacija Netiesioginės konduktometrinės analizės taikymas maisto pramonėje ir vandens tyrimuose

Netiesioginė konduktometrija skirtoma į konduktometrinį titravimą, kurio esmė tiriamojo tirpalo SEL titruojant ir titravimą aukštadažniame [...]

Vandenilis
Prezentacija Vandenilis

10 skaidrių ilgio prezentacija apie vandenilį.

Vandens užterštumas
Prezentacija Vandens užterštumas

[...]

Vandens išteklių pasiskirstymas Lietuvoje
Prezentacija Vandens išteklių pasiskirstymas Lietuvoje

Vandens ištekliais vadinamas tam tikroje teritorijoje (Žemės rutulyje, valstybėje, upės baseine ir t. t.) esantis [...]

Kepenų fermento katalazės aktyvumo priklausomybės nuo substrato koncentracijos tyrimas. Vandenilio peroksido skaidymo priklausomybės nuo fermento katalazės koncentracijos tyrimas
Laboratorinis darbas Kepenų fermento katalazės aktyvumo priklausomybės nuo substrato koncentracijos tyrimas. Vandenilio peroksido skaidymo priklausomybės nuo fermento katalazės koncentracijos tyrimas

1. Darbo tikslas: Sužinoti kepenų fermanto katalazės aktyvumo priklausomybę nuo substrato koncentracijos. 2. Katalazė - fermentas.

Vandenyje tirpūs vitaminai
Prezentacija Vandenyje tirpūs vitaminai

  Tikslas - Surinkti ir pateikti informacija apie vitaminus, kurie tirpsta vandenyje ir jų nauda [...]

Deguonies ir Vandenilio Savybės
Prezentacija Deguonies ir Vandenilio Savybės

Deguonies istorija: •1769m. Deguonį išskyrė ir aprašė švedų mokslininkas K. Šelė.  •1775m. Jo savybes ištyrė prancūzų mokslininkas [...]

Vandenilis
Prezentacija Vandenilis

Sužinoti kas yra vandenilis, susipažinti su jo atsiradimo istorija. Išsiaiškinti vandenilio gavimo būdus, fizikines bei [...]

Vandeninių tirpalų gamybos ypatumai
Referatas Vandeninių tirpalų gamybos ypatumai

Vanduo – geriausiai žinomas tirpiklis. Jeigu recepte nenurodomas tirpiklis, tai gaminamas vandeninis tirpalas. [...]

Vandens garavimo šilumos nustatymas
Laboratorinis darbas Vandens garavimo šilumos nustatymas

DARBO TIKSLAS: Rasti vandens garavimo šilumą . Įvertinti eksperimento paklaidą. DARBO PRIEMONĖS: kalorimetras, kolba vandeniui [...]

Šeima. Tilvikiniai (scolopacidae), vandens paukščių biologija
Referatas Šeima. Tilvikiniai (scolopacidae), vandens paukščių biologija

Paukščiai yra vienintelė stuburinių grupė išskyrus šiksnosparnius, gebanti ne tik sklandyti, bet ir skraidyti.

Vandens tarša
Referatas Vandens tarša

Žmogaus organizme yra 65 - 70% vandens. Antuanas de Sent-Egziuperi apie vandenį rašė: “Per maža [...]

Vandens taršos ir apsaugos būklė
Referatas Vandens taršos ir apsaugos būklė

Žmogaus organizme yra 65 - 70% vandens. Organizme esančiame vandenyje vyksta medžiagų apykaita, įvairios cheminės [...]

Atskirų aplinkos objektų apsaugos teisinio reguliavimo pagrindai. Vandens apsauga
Referatas Atskirų aplinkos objektų apsaugos teisinio reguliavimo pagrindai. Vandens apsauga

Sena kaip pasaulis, bet tikra tiesa – be vandens mūsų planetoje nebūtų gyvybės. Vanduo yra [...]

Vandens apsauga
Diplominis darbas Vandens apsauga

Vandens ekologinė reikšmė yra labai didelė. Greta to, kad vanduo sudaro net apie 70% gyvų [...]