18. Kodėl naujausioje lietuvių litetatūroje daugėja kūrinių karo, pokario temomis? Pristatykite kelis ir įvertinkite etiniu ir estetiniu požiūriais

6 psl. / 1136 žod.

Ištrauka

Literatūra yra kintantis ir visuomet tobulėjantis reiškinys. Kiekvienas autorius savo kūriniais stengiasi perteikti, tai kas jo manymu yra aktualu ir reikšminga tuometinei visuomenei. Skirtingų autorių kūriniai apie karą ir pokarį perteikia vis kažką naujo šiuolaikiniam skaitytojui. Leidžia jam giliau įsisavinti to laikotarpio būdingas ypatybes ir suteikia daugiau galimybių įsigilinti ir sužinoti apie plėtojamą problemą. Taigi, savo kalboje pristatysiu kūrinius karo ir pokario temomis, kurie atskleižia tam tikrus to laikotarpio reikšmingus įvykius.

Visų pirma, pasirinkau eseisto, dramaturgo, kritiko Sigito Parulskio kūrinį „Tamsa ir partneriai (2012 m.)”. Ir būtent naujausias autoriaus šis romanas sulaukė itin didelio atgarsio. Šis Sigito Parulskio kūrinys yra tuom reikšmingas ir naudingas lietuvių literatūrai, nes ši knyga yra skirta iki šiol atsargiai plėtojamai temai – žydų žudynėms Antrojo pasaulinio karo metais.

S. Parulskis holokausto temą Lietuvoje perteikia fotografo Vincento, prieš savo norą tapusio žudynių stebėtoju, akimis ir išgyvenimais. Nors prie naikintojų būrio prisijungęs Vincentas pats netampa budeliu, jis viską fiksuoja per fotoaparato objektyvą, ir palaipsniui pats smenga į tamsą. Net ir dalyvaudamas pasyviai vis tiek Vincentas yra su jais, vis tiek yra to blogio dalis. Pagrindinis veikėjas Vincentas įkūnija pakankamai populiarią poziciją – širdyje gal ir nepritari tam, kas vyksta, tačiau nesipriešini ir plauki pasroviui.

Šiame romane yra ryškios biblinės paralelės. Knygos veikėjams pateikiami bibliniai vardai, pats Vincentas mėgina ieškoti tapatumo su Kristumi. Mano manymu, kiekvienas skaitytojas šias aliuzijas interpretuos savaip, priklausomai nuo paties skaitančiojo religinių jausmų, nuo to, ką įžvelgs simbolinėse nuorodose.

Autorius šiuo kūriniu stengiasi parodyti visą jo cinizmą. Skaitydamas šią knygą jauti lyg tamsa, purvas smelkiasi ir į tave. Taip pat šiuo kūriniu yra bandoma suvokti, kodėl žmogus tampa vienu iš jų. Ar įmanoma tai išpirkti ir ar išties galima likti nuošalyje nesusitepant. Tai yra knyga ir apie pasirinkimus, kurie visuomet yra. Kiekvienas Sigito Parulskio kūrinys tampa ypač reikšmingu įvykiu Lietuvos literatūroje.


Reziumė

Autorius
pince18
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 9, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai