Barboros Radvilaitės laiškų analizė

1 psl. / 495 žod.

Ištrauka

Išlikusių karalienės laiškų adresatai – Radvilų šeimos asmenys bei vyras Žygimantas Augustas. Jam adresuoti išlikę 8 laiškai, po vieną – motinai, tėvui, sūnėnams bei Prūsijos kugaikščiui Albrechtui. Likusieji 41 – broliui Mikalojui.


Barboros Radvilaitės laiškai motinai atskleidė, kad jau tuomet Barbora naudojosi kosmetika: kvėpinosi ir pudravo veidą balinamąja pudra bei garsėjo mados išmanymu. Laiškai atskleidžia, kad tikroji Barbora pagal to meto papročius negalėjo kreiptis į vyrą vardu. 51 išlikusiame Barboros laiške ji kreipiasi į Žygimantą Augustą tik "Jūsų malonybe", "Karaliau" ir pan. Tai nebuvo atsitiktinumas ar specialiai sugalvota gudrybė. Barbora tai darė tiesiog dėl savaip suprantamo požiūrio į vyrą, į karalių.


Tokį požiūrį formavo Radvilaitės šeima bei visuomenės nuostatos: kad ir koks būtų emocionalus vyro ir žmonos ryšys, žmona privalėjo kreiptis pagarbiai, tuo labiau į karūnuotą asmenį. Šeimoje Radvilaitė pripažino vyro autoritetą.


Vartotos ir tradicinės kreipinių į karalių ar senatorių formuluotės, ir gana intymūs emocionalūs kreipiniai. Netradiciškai ir meiliai dar visai jaunutė apie 1535 m. į tėvą Barbora kreipėsi„miłościwy panie oicie“ (maloningas pone tėve). 1549 m. laiškuose meiliai kreipėsi į motiną, brolį: „mileńka Pani Mateńko“ (mieloji Ponia Mamyte), „moy namilszy panye braczye“ (mano mieliausias pone broli).


Barboros laiškai nelabai informatyvūs turinio atžvilgiu. Tai, matyt, lėmė jų tipas. Laiškai Augustui – vieninteliai žinomi XVI a. pradžios meilės laiškai; skirti artimiesiems – draugiški ir tikvienintelis išlikęs pareigybinis – Prūsijos kunigaikščiui, tačiau irgi neinformatyvus. Būtent todėl laiškuose dažniausiai nagrinėjamos tik viena dvi temos. Pradžioje aptariama žinoma informacija, vėliau dėstomi patarimai ir prašymai. Tačiau mintys dėstomos nuosekliai ir logiškai.


Turinys

  • Barboros Radvilaitės laiškų adresatai
  • Barboros Radvilaitės asmeninio gyvenimo detalės, atsiskleidžiančios laiškuose
  • Kreipiniai, turinys, laiškų temos

Reziumė

Autorius
literatė
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 12, 2018
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
1 psl.

Susiję darbai

Bložės eilėraščio „Kopėtėlės“ analizė

Literatūra Rašinys felisityy
Bložės kūrybai būdinga poetinė judėjimo ir nejudamybės samprata. Eilėraštyje „Kopėtėlės“ taip juntamas judėjimas („be skėčio grįžau iš pirmadienio į sekmadienį“). Šis judėjimas yra...

Radvilos Našlaitėlio laikais kelionės buvo varginančios, trukdavo labai ilgai ir visada turėjo labai konkrečius tikslus: piligrimystė, prekybos, studijų. Ką jūs manote apie šiuolaikines keliones, jų tikslus, per jas gaunamas žinias ir patirtį?

Literatūra Rašinys roberta1992
Gyvename globaliame, mobiliame ir kintančiame pasaulyje. Dėl didelio technologijų vystymosi keičiamės ir mes patys, mūsų interesai, pomėgiai, pasaulėžiūra. Labiausiai priimtina ir populiariausia mobilumo...