Kuriuos Lietuvos literatūros autorius pristatytumėte Nobelio literatūros premijai ir kodėl? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais

2 psl. / 899 žod.

Ištrauka

Nobelio literatūros premija – didžiausias įvertinimas, skiriamas rašytojams už pasiekimus literatūroje. Pirmoji premija buvo paskirta 1901 metais. Premija skiriama kasmet autoriui iš bet kurios šalies, kuris, pasak Alfredo Nobelio, sukūrė „geriausią idealistinės krypties darbą“. Pagal statusą premiją kasmet gali gauti ne daugiau kaip trys asmenys, tačiau iki šiol dar nebuvo atvejo, kad vienais metais trys rašytojai būtų gavę Nobelio premiją. Deja, per daugiau nei 100 metų kai yra teikiama ši premija, jos negavo nei vienas lietuvių literatūros autorius. Tiesa, 1980-aisias metais Nobelio literatūros premija buvo įvertintas lietuvių kilmės lenkų rašytojas Česlovas Milošas.

Keletą kartų į šią premiją kandidatavo garsūs lietuvių literatūros rašytojai, tarp kurių skamba Sigito Gedos, Tomo Venclovo, Justino Marcinkevičiaus pavardės. Sigitas Geda – poetas, eseistas, dramaturgas, vertėjas, svarbiausių premijų laureatas. Jis modernizavo lietuvių poeziją: išplėtė mitologinės vaizduotės galimybes, sukūrė unikalų meninį pasaulį, kuriame susilydė mitas, religija, kultūra, literatūra, gamta, istorija ir žmogaus kasdienybė. Jo poezijoje jaučiamas nuolatinis ryšys tarp to, kas buvo dar priešistorėje, ir yra šiandien. Žemė, kosmosas ir žmogus suvokiami kaip lygiaverčiai partneriai. Su didžiule energija jo poezijoje pasaulis virsta, mainosi, kyla iš pirmapradžių gelmių. Sigito Gedos kūrybos pasaulis margas, įvairialypis. Jis nesistengia jo pagražinti ar atvaizduoti tik tai, kas gera. Poetas yra pasakęs ,,Šiame pasaulyje  yra visko - bjaurumo, baimės, paslapčių, nesusipratimų, žaismo ar tiesiog nesąmonių. Tačiau svarbiausia - gėris ir grožis, kartais slypintys pačiuose paprasčiausiuose dalykuose: bulvės žiede, jazmine, vakaro prietemoje ir t.t.“. Sigito Gedos kūrybinės veiklos laukas labai platus, poezija laikytina svarbiausia jo kūrybos dalimi ir būtent dėl poezijos jis yra vertas Nobelio premijos.


Turinys

  • įvadas
  • 1 dėstymo pastraipa - Sigitas Geda
  • 2 dėstymo pastraipa - Tomas Venclova
  • 3 dėstymo pastraipa - Justinas Marcinkevičius
  • išvados

Reziumė

Autorius
studentė17
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 1, 2019
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai