Kurie Renesanso literatūros tautinės tapatybės ženklai aktualūs ir šiandien?

1 psl. / 480 žod.

Ištrauka

Šiandien žiniasklaida ir aplinkiniai primygtinai siūlo išsiaiškinti, kas tokie esame. Cholerikai, melancholikai, intravertai ar ekstravertai, sensoriniau, etiniqi, INFP ar ESTJ asmenybių tipai. O ar žodis ,,lietuvis” ką nors apie mus pasako? Tautybė apibūdina ne tik žmogaus papročius ar aplinką, bet ir atskleidžia mentalitetą, vertybes. Atpažinti savyje lietuvį, reiškia atrasti savi unikalumą, ypatingumą. Bet kaip tą padaryti šių dienų pasaulio piliečiui? Koks asmenybės testas padės atskleisti tautinę tapatybę?

Manau, norintišmokti vertinti tautybę ne vien kaip įrašą pase, reikia suvokti jos išskirtinumą. Dažnai net nepastebime, kaip pradedame nevertinti savęs, gyvenimo, o taip pat ir savo tautybės. Ji mums qtrodo nuobodi ir niekuo neišsiskirianti iš kitų tautybių ir tai yra tik dėl to, nes nebandome jos pamatyti kitokiomis spalvomis, nebandome įžvelgti gėrio, dažnai susikoncentruojame į blogus dalykus. Bet vis dėlto pats J. Radvanas būdamas nekilmingu, paprastuetniniu lietuviu, kilusiu iš Vilniaus, savo kūrinyje ,,Radviliada’’, kuris parašytas 16 amžiuje, sugebėjo perteikti Lietuvos gražiausius vaizdus, parodyti meilę tėvynei, priminti apie senovės tradicijas ir papročius ir taip skatino žmones vertinti ir labiau gerbri savo tautybę, suvokti jos prasmę ir tai, kad Lietuva nėra tik įrašas pase, tai yra dalelė tavo širdies, tavo pasaulio ir gyvenimo.


Turinys

  • Įžanga, pirmojoje dėstymo pastraipoje remiamasi J. Radvanu, antrojoje M.Mažvydu, pabaigoje pateikiamos išvados.

Reziumė

Autorius
sherga
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lap 6, 2019
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
1 psl.

Susiję darbai

Šekspyro literatūra aktuali ir šiandien

Literatūra Rašinys ganesas
Skaitant garsaus dramaturgo Šekspyro dramas suvokiama, kad bet kokiame amžiuje yra panašios žmonių moralinės vertybės bei principai, o gvildenamos laikmečio problemos, kurios yra...