Konfliktai. Samprata, profilaktika ir sprendimas

12 psl. / 1851 žod.

Ištrauka

Iš visų žmogaus savybių gebėjimas bendrauti yra pats svarbiausias. Tik bendraudami žmonės gali ugdyti kitus ir tobulinti save, mokyti ir mokytis, padėti kitiems ir ieškoti pagalbos bei paramos sau. Bendravimas – tai viena pagrindinių žmogaus vertybių. Jis vyksta tiek kalbantis, tiek be žodžių, sąmoningai ir nesąmoningai, būnant dviese ar atsidūrus didelėje žmonių grupėje. Bendravimo, kaip tarpusavio sąveikos, požiūriu yra skiriami įvairūs tipai, tačiau pagrindiniai yra du – bendradarbiavimas ir varžymasis arba kitais žodžiais „santarvė“ ir „konfliktas“.
Kiekvienas žmogus turi savo nuomonę, požiūrį, nuostatas ir yra pasiruošęs juos ginti, kartais net ir bet kokia kaina. Ir nė vienas iš jų nenori nusileisti. Iš to dažniausiai ir kyla konfliktai.
Konfliktai yra vienas pagrindinių socialinių reiškinių, nuolatos kylančių tarp draugų ir priešų, tarp tėvų ir vaikų, tarp vyro ir žmonos, tarp įvairiausių žmonių grupių ir netgi pačiam su savo asmenybe.
Konfliktai – tai priešingų, nesuderinamų požiūrių, motyvų, interesų, nuomonių, nuotaikų susidūrimas, sukeliantis stiprius, nemalonius išgyvenimus. Jie egzistuoja vidiniame mūsų pasaulyje bei visuose tarpasmeniniuose santykiuose, ir nebūtinai sukelia neigiamų pasekmių. Santykius, kuriuose nėra jokio konflikto,galima laikyti problemiškais, kaip ir santykius su perdaug dažnais konfliktais. Konfliktas gali ir su¬silpninti, ir sustiprinti santykius, jis gali būti produktyvus, padėti kurti gilesnį tarpusavio supratimą, artumą ir pagarbą. Kita vertus, konfliktas gali griauti santykius, kelti nusivylimą, mažinti pasitikėjimą savimi.


Turinys

  • Įvadas3
  • Konflikto samprata ir tipai4
  • Vidiniai asmenybės konfliktai5
  • Samprata ir tipai.5
  • Profilaktika ir sprendimas.6
  • Tarpasmeniniai konfliktai8
  • Struktūra ir tipai.8
  • Profilaktika ir sprendimas.9
  • Išvados11
  • Naudota literatūra12

Reziumė

Autorius
awgasee
Tipas
Referatas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 25, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
12 psl.

Susiję darbai

Konflikto samprata, tipai, sprendimas

Psichologija Prezentacija lavex123
Konfliktas – tai priešingų tikslų, interesų, pozicijų, nuomonių ar bendraujančių subjektų susidūrimas. Bet kurio konflikto pagrindas – situacija, kai nesutampa bendraujančių pusių nuomonės,...

Konfliktų sprendimai

Psichologija Referatas 2015 m. vodafone
„Neapykantos negalima nugalėti neapykanta, o tik meile. Nesusipratimų niekada neišsiaiškinsi ginču, o tik taktiškumu, diplomatija, geranoriškumu ir nuoširdžiu troškimu suprasti kito asmens požiūrį“...

Konfliktai ir jų sprendimo būdai

Psichologija Prezentacija 2013 m. disappear
Išanalizuota konfliktinė situacija: pateikiami pavyzdžiai bei sprendimo būdai išspręsti susiklosčiusią padėtį