Durbės mūšio analizė

18 psl. / 5076 žod.

Ištrauka

Gynybos karų prieš Kryžiuočių ordino agresiją kontekste, Durbės mūšis, įvykęs 1260 m. liepos 13 d., buvo vienas didžiausių baltų genčių mūšių, vykusių XIII amžiuje. Mūšį laimėjo žemaičių kariuomenė prieš jungtinę Kryžiuočių Ordino kariuomenę. Tai buvo globalios reikšmės mūšis, kuriame dvi jungtinės kryžiuočių karinės grupės - Vokiečių Ordinas kartu su Livonijos Ordinu ir Vakarų riteriai kaip rėmėjai - buvo abi nugalėtos. Po pralaimėjimo, Ordinas išvyko ir paliko Georgenburgo ir Dobės pilis. Anksčiau pavergtos baltų gentys plačiai ir vieningai sukilo prieš Ordiną (Batūra, 2010, p. 2).

Prie Durbės žemaičiai sugebėjo nukovė jungtines ir gerokai gausesnes Livonijos ir Prūsijos kryžiuočių pajėgas, talkinami tik mūšio metu į jų pusę perėjusių kuršių. Žemaičių drąsa ir dvasios stiprybė tapo pavyzdžiu visoms Pabaltijo gentims. Tai, kad kuršių teritorija nuo dabartinės Palangos iki Rietavo ir Skuodo šiandien priklauso Lietuvai, yra šio mūšio pasekmė. Durbės mūšis tapo įvykiu, pakreipusiu viso Pabaltijo istoriją. Durbės mūšio reikšmė suvokta jau seniai. Jis yra nuodugniai nagrinėjamas Pabaltijo kryžiaus karų, Mindaugo epochos kontekste. Žinoma, vėlesni tyrinėjimai leido patikslinti ir naujai interpretuoti kai kuriuos su šiuo mūšiu susijusius klausimus (Baranauskienė, 2010, p. 33-35).

Durbės mūšis – buvo svarbiausios kautynės besitęsiančiame ilgalaikiame kare su Kryžiuočių ordinu, kurias lenkia tik 1410 m. Žalgirio mūšio pergalė.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • ISTORINIS KONTEKSTAS IR MŪŠIO EIGA3
  • PAJĖGUMAI7
  • VADAI8
  • GINKLUOTĖ10
  • KOVOS TAKTIKA13
  • MŪŠIO REIKŠMĖ15
  • IŠVADOS16
  • LITERATŪRA17

Reziumė

Autorius
bravoras
Tipas
Referatas
Dalykas
Istorija
Kaina
€3.06
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 5, 2019
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
18 psl.

Susiję darbai

Mūšio ties Medeikiais eiga ir pasekmės

Istorija Referatas salamagri
Šiaurės Vakarų krašto generalgubernatorius Vladimiras Nazimovas balandžio pabaigoje įsakė generolo majoro Ivano Ganeckio vadovaujamam kariuomenės daliniui žygiuoti į Ukmergės apskritį ir sunaikinti ten...

Lemiamoji pergalė - Žalgirio mūšis

Istorija Prezentacija 2014 m. sarunyte
Šioje prezentacijoje rasite naudingos informacijos apie Žalgirio mūšį, taigi šias skaidres puikiai galėsite panaudoti per istorijos pamokas, kurios jums padės gauti gerą pažymį.

Prezentacija. Polocko mūšis

Istorija Prezentacija 2017 m. scientia
Prezentacija apie Polocko mūšį, jo kontekstą, priežastis, rezultatą bei Šv. Kazimiero stebuklą. Įvertintas 10.

Durbės mūšis

Istorija Referatas sabinasabina
ĮVADAS Durbės mūšis – žemaičių kariuomenės mūšis su Vokiečių ordino ir po sutriuškinimo 1236 m. Saulės mūšyje jo autonomine šaka tapusio Livonijos ordino ...

Žalgirio mūšis

Istorija Prezentacija 2018 m. andrėja01
Geras darbo pristatymas, ivertintas auksciausiais pazymiais. Tikrai nenusivilsyte. Manau jus sudomins ir tikrai patiks