PVM kaip pagrindinis netiesioginis mokestis Lenkijoje ir Slovakijoje

18 psl. / 4436 žod.

Ištrauka

Mokesčiai – pagrindinis valstybės pajamų formavimo būdas tiesiogiai susijęs su valstybės atsiradimu. Mokesčių pagalba surenkamos lėšos valstybės institucijoms išlaikyti, valstybės funkcijų reguliavimui finansuoti. Šalies ekonominiai procesai, valstybės skolos dydis, finansinė šalies padėtis, skolinimosi galimybės priklauso nuo šalies biudžeto dydžio, taigi kiekvienos valstybės finansų būklė yra nulemta mokesčių sistemos, kuri formuojama atsižvelgiant į apmokestinimui keliamus reikalavimus, kurie išreiškiami per šalyje vykdomą mokesčių politiką. Kiekvienos šalies vyriausybė siekia į biudžetą surinkti kaip įmanoma daugiau įplaukų, o šį tikslą įgyvendinti padeda netiesioginiai mokesčiai. Netiesioginiai mokesčiai turi didelę reikšmę, kadangi esant laisvam kapitalo, žmonių ir prekių judėjimui, formuoja valstybės pajamų rezervo augimą. Prie netiesioginių mokesčių priskiriami paslaugų bei prekių mokesčiai, kurie įtraukiami į kainą ar tarifus (PVM, akcizai, muitai). Parduodamas prekę ar paslaugą, savininkas gauna iš mokėtojo taip pat ir mokesčio sumą, kurią vėliau perduoda valstybei.

Daugumos Europos Sąjungos šalių mokesčių sistemoje ypatingą vaidmenį vaidina pridėtinės vertės mokestis (toliau – PVM). PVM turi plačią apmokestinimo bazę, jį lengva surinkti, kadangi mokesčio veikimo mechanizmas trukdo išvengti apmokestinimo. PVM moka kiekviena gamybinio proceso grandis, o jo dydis nustatomas pagal vertę, pridėtą prie produkto atitinkamoje gamybinio proceso grandyje. Kiekvieną kartą, produkto vertei padidėjus, turi būti mokamas PVM. Šia savybe PVM skiriasi nuo kitų mokesčių ir kaip vartojimo mokestis skatina šalies ekonomikos augimą.

Darbe aptariama dviejų Europos Sąjungos šalių, Slovakijos ir Lenkijos, PVM sistema bei svarba šalies ekonomikai. Nors šių dviejų šalių PVM tarifas skiriasi, tačiau tiek vienoje, tiek ir kitoje šalyje pajamos gaunamos iš PVM sudaro daugiau kaip 50 % į valstybės biudžetą surenkamų pajamų iš netiesioginių mokesčių.

Darbo tikslas: išanalizuoti PVM įtaką šalies ekonomikai bei įvertinti PVM svarbą Slovakijoje ir Lenkijoje.

Darbo uždaviniai:

  1. Išnagrinėti mokslinę literatūrą atskleidžiant PVM teorinius aspektus.
  2. Paaiškinti PVM įtaką šalies ekonomikai.
  3. Pateikti PVM, kaip pagrindinio netiesioginio mokesčio, svarbos vertinimą Slovakijoje ir Lenkijoje.

Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. PRIDĖTINĖS VERTĖS MOKESČIO (PVM) TEORINIAI ASPEKTAI4
  • 1.1. PVM samprata ir reikšmė4
  • 1.2. PVM įtaka šalies ekonomikai6
  • 2. PVM SVARBOS VERTINIMAS SLOVAKIJOJE IR LENKIJOJE9
  • IŠVADOS15
  • LITERATŪRA16

Reziumė

Autorius
medute.g
Tipas
Referatas
Dalykas
Finansai
Kaina
€2.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 4, 2019
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
18 psl.

Susiję darbai

Palūkanų norma kaip pinigų rinkos kaina

Finansai Referatas 2008 m. spyglys76
Finansų rinkų veikla labai svarbi šalies ūkiui socialiniu bei ekonominiu požiūriu, nes turi didžiulę įtaką ekonomikos augimui, efektyviam finansinių išteklių naudojimui šalyje. Finansų...