Tarptautinės prekybos barjerų poveikis vidaus gamintojo ūkinės veiklos rezultatams

17 psl. / 3101 žod.

Ištrauka

Kiekvienos valstybės, nesvarbu ar ji būtų didelė, ar maža, ūkis sudaro pasaulinio ūkio dalį. Pasaulinis ūkis susiformavo tarptautinės prekybos dėka. Šiuo metu be tarptautinių prekių ir paslaugų mainų, ko gero, negali apsieiti nė viena valstybė. Įvairios šalys gamina tik tas prekes ir paslaugas, kurias jų sąlygomis naudinga gaminti, todėl šiuo metu, turbūt, nė viena valstybė negali visiškai apsirūpinti visomis reikmėmis.

Prekyba – pati seniausia ir svarbiausia ekonominių santykių tarp valstybių forma. Su prekyba vystėsi ir prekybos politika, todėl jau nuo senovės įvairios valstybės bandė valdyti šią veiklos sritį. Prekyba daro tam tikrą ekonominį poveikį valstybėms, vidaus gamintojams. Liberalai laisvąją prekybą laiko geriausia prekybinių santykių forma, o protekcionizmo šalininkai linkę įvairiomis priemonėmis varžyti tarptautinę prekybą, siekiant apginti vietinę rinką. Nepaisant šių dviejų grupių nesutarimų tenka pripažinti, kad tarptautinę prekybą, nesvarbu kokia laisva ji bebūtų, yra būtina reguliuoti.

Pasaulinė rinka yra gana abstrakti, todėl kai sakoma, kad tarp­tautinė prekyba vyksta pasaulinėje rinkoje, turima omenyje visų procesų, susijusių su tarpvalstybiniais prekiniais piniginiais santy­kiais, visumą. Toks abstraktus šio reiškinio nagrinėjimas makro lygyje reikalingas, kad geriau jį suprastume, galėtume lyginti atskirų kraštų indėlį bendruose prekybinių procesų mastuose, prekių ir pinigų srautų dėsningumus. Tačiau realioji prekyba visuomet vyksta tarp konkrečių subjektų ir šalių. Ir šioje prekyboje sutinkama įvairių formų barjerų bei apribojimų.


Turinys

  • Įvadas3
  • 1. Tarptautinės prekybos samprata ir esmė4
  • 2. Tarptautinės prekybos politikos formos5
  • 3. Tarptautinės prekybos barjerų poveikis vidaus gamintojų ūkinės veiklos rezultatams8
  • Išvados11
  • Literatūra12
  • 1 Priedas13

Reziumė

Autorius
justina_dulkiene
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 19, 2020
Publikuotas
2008 m.
Apimtis
17 psl.

Susiję darbai

Lietuvos tarptautinės prekybos analizė

Ekonomika Referatas wanillius
Tarptautinė prekyba vaidina vis didesnį vaidmenį ekonominėje raidoje. Visa dvidešimto amžiaus antroji pusė pasižymėjo aukštais pasaulio prekybos augimo tempais. Jie 1,5 karto viršijo...

Ūkinės veiklos ciklų rūšys ir priežastys

Ekonomika Referatas 2011 m. some_sugar
Ūkinės veiklos lygis yra dinamiškas, jis išgyvena tam tikrus ekonominius ciklus. Ekonominiu ciklu yra vadinami nereguliarūs gamybos apimties ir užimtumo svyravimai. Šio ciklo...