Fermentų/enzimų poveikis odai (papainas, bromelainas, kazeinas)

9 psl. / 2168 žod.

Ištrauka

Fermentas, tai baltymas, kuris pagreitina organizmo chemines reakcijas. Be fermentų cheminės reakcijos nevyktų arba taptų labai lėtos, dėl to dauguma organizmų negalėtų gyvuoti. Enzimai padeda išlaikyti fiziologinę pusiausvyrą. Fermentai reikalingi gaminti energiją, slopinti uždegimams, įsisavinti deguonį, hormonų reguliacijai, taip pat jie tiekia maisto medžiagas ląstelėms, fermentų yra ir odoje, čia jie skaido viršutiniame odos sluoksnyje esantį keratiną, kuris jungia negyvas odos ląsteles, ko rezultatas - švelni ir lygi oda, taip pat jie stabdo senėjimo procesą.

Fermentai veikia keturių žingsnių principu :

  1. Fermentas ir substratas yra toje pačioje vietoje ;
  1. Fermentas įsikabina į substratą aktyviajame centre ;
  1. Vyksta katalizė ;
  1. Fermentas išskirią produktą.

“Oda - mūsų organizmo veidrodis”, daugumai procesų, kurie vyksta mūsų organizme mes neturime jokios įtakos, nes tai priklauso nuo genų ir kitų įvairių faktorių. Tai kas dedasi mūsų kūne, tai kaip maitinamės, žalingi įpročiai, geras ar blogas miego rėžimas atsispindi mūsų veide, bet be teisingos mitybos ir gero miego, oda dar reikalauja kruopščios priežiūros. Dažnai į priežiūros produktus yra įterpti fermentai, kurie padeda odai kovoti su uždegimais, padeda šalinti randus, gerina ląstelių atsinaujinimą. Enzimus galima būtų įvardinti kaip sveikatos ir grožio sargus.

Labiausiai paplitęs odos priežiūroje esantis fermentas vadinamas proteolitiniu fermentu, kuris naudojamas šveisti odos paviršių, cheminėmis priemonėmis. Po produkto aplikacijos, fermentai esantys jame, greitai pradeda skaidyti keratino baltymą, kuris veikia kaip rišamoji medžiaga negyvoms ląstelėms, dėl keratino mirusios ląstelės užsilieka ant odos. Po odos nušveitimo negyvos ląstelės yra pašalinamos ir taip yra atveriamas švelnesnis ir elastingesnis odos sluoksnis, taip slopinama uždegimo rizika, mažinama pigmentacija. Fermentai randami maistiniuose produktuose : papajose, ananasuose, meduje, manguose, bananuose, avokaduose, kefyre, raugintuose kopūstuose. “Ar kada nors susimąstėte kodėl Jūsų burna tampa jautri ir jaučiasi juokingai po suvalgyto ananaso? Tai susiję su fermentais, kurie ardo burnoje esantį minkštąjį audinį.” (profesorius Jeffrey Pfeffer , straipsnis https://www.byrdie.com/what-are-enzymes-in-skincare-4693687)


Literatūros sąrašas

Dviejų autorių knyga. А. Марголина, Е. Эрнандес (2015) Новая косметология. Maskva

Straipsnis. https://www.ligos.lt/lt/terminai/oda-organas/1967/

Straipsnis. Dr. Rashmi Shetty https://drrashmishetty.com/2018/12/04/what-is-enzymes-benefits-of-enzymes-on-your-skin/

Straipsnis. Shannon Romanowski. (2012) https://www.self.com/story/are-enzymes-good-for-skin

Straipsnis. Megan Ware. (2017)https://www.medicalnewstoday.com/articles/275517#risks

Straipsnis. https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/casein


Reziumė

Autorius
explora
Tipas
Referatas
Dalykas
Mokslinė metodologija
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 23, 2021
Publikuotas
2021 m.
Apimtis
9 psl.

Susiję darbai

Vaistų šalutiniai poveikiai

Mokslinė metodologija Referatas 2018 m. auryt
Niekam ne paslaptis, kad vaistai turi pašalinį poveikį. Kartais tai gali būti nedidelis bėrimas arba galvos skausmas, o kartais kur kas rimtesni sveikatos...

Urbanizacijos poveikio analizė

Mokslinė metodologija Kursinis darbas 2018 m. rozinerozine
Darbe išanalizuota žemės ūkio situacija, aptarta netradicinio ūkio veikla bei įvertintas urbanizacijos poveikis Lietuvos žemės ūkiui. Pristačiusi gavau 10. Lygis- kolegija.