Savikainos apskaičiavimo sistemos: dalinė (kintamų išlaidų) ir pilnoji (pilnai paskirstant išlaidas)

22 psl. / 5032 žod.

Ištrauka

Produkcijos savikaina dažniausiai apibūdinama kaip įmonės ūkinės veiklos kokybinis rodiklis, kuris nurodo įmonės išlaidas, susietas su gamyba ir pardavimais.Statistikoje produkcijos savikaina dažniausiai traktuojama kaip išlaidų suma (pinigine forma) susieta su tam tikros produkcijos gamyba. Galime nurodyti, kad savikaina – piniginė išteklių išraiška, panaudotų tam tikriems tikslams. Savikaina nustatoma apskaičiuojant išteklių sunaudojimą, išreiškiama pinigais, ir visada siejama su atskirais tikslais ir uždaviniais.Kaštų apskaitos ir produktų savikainos kalkuliavimo klausimai yra labai svarbūs kiekvienai įmonei, tačiau, dažnai jie yra visiškai apleisti arba jiems nepakankamai skiriama dėmesio. Finansinę apskaitą ir atskaitomybę reglamentuojantys norminiai aktai šių apskaitos barų vedimo nereguliuoja, o palieka teisę pačiai įmonei pasirinkti tinkamiausią kaštų apskaitos ir produktų savikainos kalkuliavimo sistemą.Temos aktualumas: darbe nagrinėjami savikainos kalkuliavimo metodai. Laisvosios rinkos sąlygomis įmonės neišvengiamai konkuruoja siekdamos pasiūlyti rinkai kuo kokybiškesnių ir patrauklesnių produktų už pirkėjams priimtiną kainą. Siekiant užsibrėžtų tikslų, svarbu sėkmingai vykdyti veiklą ir dirbti pelningai, reikalinga efektyvi visų įmonėje vykstančių procesų vadyba. Reikia turėti tikslius ir išsamius duomenis apie pagrindinius įmonės veiklos procesus, tarp jų – apie juose daromus kaštus ir iš jų gaunamą naudą. Tam įmonėje turi būti įdiegta vadybos apskaita. Vieni iš pagrindinių šioje apskaitoje taikomų metodų yra savikainos skaičiavimo metodai. Skaičiuoti prekių savikainą yra būtina. Jokie norminiai aktai nereglamentuoja, kaip apskaičiuoti produktų savikainą, todėl kiekviena įmonė gali pati laisvai pasirinkti produktų savikainos apskaičiavimo metodiką. Atitinkami Verslo apskaitos standartai tik nurodo, kokio pobūdžio išlaidos turėtų būti įskaičiuojamos į pačios įmonės pasigamintų atsargų savikainą (tai reglamentuoja 9 VAS) ir į parduotos produkcijos bei suteiktų paslaugų savikainą (tai reglamentuoja 11 VAS). Pagal šiuos VAS į minėtus savikainos rodiklius turi būti įskaičiuojamos tiesioginės ir netiesioginės gamybinės išlaidos, tenkančios pagamintai produkcijai (kuri vėliau bus parduota ar kitaip sunaudota) ar suteiktoms paslaugoms. Tačiau pati įmonė turi nusistatyti, kurios gamybinės išlaidos turi būti įskaičiuojamos į produktų savikainą tiesiogiai, o kurios – netiesiogiai, t. y. paskirstomos pagal kokią nors pasirinktą skirstymo bazę. Lygiai taip pat įmonė turi parengti šių kaštų apskaitos ir įskaičiavimo į savikainą metodiką.

Tikslas: išnagrinėti pilnąjį ir dalinį savikainos kalkuliavimo metodus.Uždaviniai: • Apžvelgti savikainos skaičiavimo metodų įvairovę;• Išnagrinėti savikainos kalkuliavimo pilnai paskirstant išlaidas metodą; • Išnagrinėti kintamųjų kaštų savikainos kalkuliavimo metodą;• Išanalizuoti savikainos kalkuliavimo metodų privalumus ir trūkumus;• Pateikti praktinių pavyzdžių.Objektas: Darbo tyrimo objektas valdymo apskaitoje naudojami savikainos kalkuliavimo metodai.Naudoti metodai: kursiniame darbe buvo naudojami skaičiavimai, ekspertų (autorių) nuomonės, aprašymai. Šaltiniai: pagrinde naudotasi Lietuvos ir užsienio autorių literatūros šaltiniais.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. VALDYMO APSKAITOS IR SAVIKAINOS KALKULIAVIMO METODŲ ATSIRADIMO ISTORIJA5
  • 2. PRODUKCIJOS SAVIKAINOS APSKAIČIAVIMO SISTEMOS8
  • 3. PILNOJI IR DALINĖ PRODUKCIJOS SAVIKAINOS KALKULIAVIMO SISTEMOS11
  • 4. PILNOSIOS IR DALINĖS PRODUKCIJOS SAVIKAINOS KALKULIAVIMO SISTEMŲ PRIVALUMAI IR TRŪKUMAI15
  • 5. PRAKTINĖ UŽDUOTIS18
  • IŠVADOS20
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS22

Reziumė

Autorius
aniusiaa
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Finansai
Kaina
€7.32
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 2, 2014
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
22 psl.

Susiję darbai

Valstybės mokesčių sistema

Finansai Referatas 2012 m. burzuja
Valstybės vykdomoms funkcijoms finansuoti reikalingi finansiniai ištekliai, kurių pagrindu išlieka surenkamos pajamos, iš šalyje veikiančių mokesčių. O šalyje veikiantys mokesčiai sudaro tos šalies...

Didžiosios Britanijos mokesčių sistema

Finansai Prezentacija 2015 m. ingridvis
Prezentacija apie mokesčių sistemą Didžiojoje Britanijoje. Pateikiama informacija apie Didžiosios Britanijos mokestines pajamas ir aptariami didžiausią dalį jose sudarantys mokesčiai.