Natūralių saulės spindulių poveikis odai, kosmetinė priežiūra

38 psl. / 9400 žod.

Ištrauka

Įdegęs kūnas vis dar laikomas visuomenės grožio etalonu, siejamas ne tik su išvaizda, bet ir gera savijauta. Tai būdinga ne tik lietuviams, bet ir kitų Europos šalių gyventojams. Norėdami įdegti ir be saiko degindamiesi save raminame, kad saulė tai – gyvybės šaltinis, be jos žemė negalėtų būti tokia, kokia yra dabar, jos reikia, kad organizmas pasigamintų pakankamai vitamino D. Visa tai tiesa, tačiau tik tuomet, kai saulės spinduliais nepiktnaudžiaujama. Ultravioletiniai (UV) spinduliai yra svarbiausias rizikos veiksnys, įtakojantis odos piktybinių navikų susirgimų didėjimą. Ilgalaikis saulės ultravioletinių spindulių poveikis gaunamas jauname amžiuje, dėl nesaikingo deginimosi saulėje ir soliariumuose – svarbiausias veiksnys įtakojantis melanomos nustatymo priežastį. Odos melanoma, dėl greito metastazavimo ir didėjančio vis jaunesnio amžiaus žmonių sergamumo gali tapti pačiu pavojingiausiu vėžiu (Stankevičiūtė ir kt. 2004). Didėjantis žmonių aktyvumas lauke ir pasikeitusi deginimosi elgsena yra per ilgo buvimo saulėje priežastis. Mokslinių tyrimų išvadomis nustatyta, daugiau kaip 90 proc. nemelanominio odos vėžio konstatuojama I ir II tipo odą turintiems žmonėms (Vries, E., Boniol, M., Severi, G.,2005).

Temos aktualumas. Pasak D. Jakubavičiūtės (2011), paskutiniaisiais dešimtmečiais įvairiose pasaulio šalyse atlikti tyrimai atskleidė, kad saulė yra labai svarbus rizikos veiksnys žmonėms, piktnaudžiaujantiems saulės spinduliais. Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio kreipiama į galimas neigiamas saulės poveikio pasekmes. Tą paskatino sergamumo odos vėžiu augimo tendencija, jaunėjantis sergančiųjų odos vėžiu – melanoma amžius bei pačių žmonių elgesys – nesaikingas mėgavimasis saulės voniomis, tampantis net savotiška priklausomybe. Pasaulio Sveikatos Organizacijos ekspertai, išnagrinėję pastarųjų metų tyrimų rezultatus, įvertino vėžio grėsmės faktorius ir priskyrė ultravioletinių spindulių šaltinius prie didžiausios vėžio pavojaus kategorijos kartu su alkoholiu, cigaretėmis ir asbestu (Muthusamy, V., Terrence, J. P.,2013).

Vilniaus universiteto Onkologijos instituto duomenimis, 2009 metais Lietuvoje odos onkologiniai susirgimai sudarė 13,7 proc. visų onkologinių susirgimų struktūroje, 2008 metais – 12,8 proc., tuo tarpu 2007 m. – 12 proc. visų onkologinių susirgimų. 90 proc. odos vėžio atvejų galima išvengti, nes visos rizikos priežastys susijusios su saule, deginimusi ir soliariumais.

Sekanti neigiama pasekmė susijusi su nesaikingu deginimūsi – odos senėjimas. Piktnaudžiaujant saule ir nenaudojant jokių apsaugos priemonių, ilgainiui atsiranda ankstyvų raukšlių, oda išplonėja ar sustorėja. Kumuliacinis saulės spindulių poveikis mažina odos elastingumą, dėl to sudrimba skruostai, pagilėja veido odos raukšlės, ilgainiui pakinta odos spalva (Farmacija ir laikas, 2006).

Kosmetologijos specialistai plėsdami savo paslaugų pasiūlą, nemažą dalį jų skiria odos atsatymo po perdidelio, intensyvaus ir nuolatinio saulės spinduliuotės poveikio veido odai, procedūroms ir priemonių panaudojimui. Todėl yra aktualu daryti tyrimus, siekiant išsiaiškinti odos būklės pokyčius, atliekant įvairias kosmetologines procedūras atstatant normalią odos būklę, mažinant pigmentaciją ir pan. Vienas iš būdų – pieno rūgšties procedūros veidui.

Pieno rūgštis turi drėkinamąjį, balinamąjį, lupamąjį, uždegimą slopinantį poveikį. Ši rūgštis taip pat stiprina veido odos raumenis, stabdo senėjimo procesą, didiną odos elastingumą, stiprina kapiliarų sieneles.

Tyrimo problema. Atsižvelgiant į tai, jog vykdoma profilaktinė veikla nepakankama, kuri padėtų visuomenėje, o ypač jaunimo gretose skatinti, mažinti tiek soliariumų naudojimą, tiek deginimąsi saulėje, reikšminga tampa kosmetologinė pagalba. Nuolatos kosmetologijos mokslo specialistai stengiasi atrasti naujų būdų ir priemonių odos būklės atstatymui. Todėl keliamas šio darbo probleminis klausimas – koks pieno rūgšties procedūros veiksmingumas natūralių saulės spindulių paveiktai veido odai?

Tyrimo objektas – natūralių saulės spindulių paveikta oda.

Tyrimo tikslas – įvertinti pieno rūgšties procedūrų efektyvumą natūralių saulės spindulių paveiktai veido odai.

Tyrimo uždaviniai:

1. Aptarti UV spindulių poveikį žmogaus ląstelėm;

2. Išanalizuoti ankstyvuosius ir vėlyvuosius odos pokyčius, veikiant natūraliems saulės spinduliams;

3. Pristatyti veido odos apsaugos kosmetologines priemones nuo natūralių saulės spindulių;

4. Įvertinti pieno rūgštinės procedūros poveikį natūralių saulės spindulių poveikį teoriniu aspektu.

Darbe taikomi metodai: literatūros šaltinių analizė.

Tyrimo instrumentas: Tyriamosios (kliento kortelė).


Turinys

  • TURINYS
  • ĮVADAS3
  • 1. UV SPINDULIŲ SAMPRATA IR POVEIKIS ŽMOGAUS LĄSTELEI5
  • 2. NATŪRALIŲ SAULĖS SPINDULIŲ POVEIKIS ODAI8
  • 2.1. Ankstyvieji odos pokyčiai, veikiant natūraliems saulės spinduliams8
  • 2.2. Įdegis8
  • 2.3. Nudegimas9
  • 2.4. Jautrumas saulei (fotosensibilizacija)10
  • 2.5. Vitamino D gamyba12
  • 3. VĖLYVIEJI ODOS POKYČIAI, VEIKIANT NATŪRALIEMS SAULĖS SPINDULIAMS13
  • 3.1. Odos vėžys13
  • 3.2. Aktininė keratozė15
  • 3.3. Fotosenėjimas15
  • 3.4. Odos pigmentacijos sutrikimai18
  • 4. KOSMETOLOGINĖS APSAUGOS PRIEMONĖS NUO SAULĖS21
  • 5. TYRIMO METODOLOGIJOS PAGRINDIMAS27
  • 5.1. Tyrimo eiga………………………………………………………………………………27
  • 5.2. Tyrimo etika27
  • 5.3. Tyrimo imtis ir metodas28
  • IŠVADOS30
  • LITERATŪRA32
  • PRIEDAI34

Reziumė

Autorius
ziviliukas21
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Medicina
Kaina
€9.48
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 3, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
38 psl.

Susiję darbai

Sausa oda. Kosmetologinė priežiūra

Medicina Referatas ziviliukas21
"Nėra švelnesnio, prašmatnesnio ir puikenio audinio, kaip graži moters oda". Moters oda estetiniu atžvilgiu yra svarbiausias jos grožio atributas. Puiki ir graži oda...

Pieno rūgšties poveikis kuperozinei veido odai

Medicina Referatas 2020 m. saulions
Problemos aktualumas. Viena iš dažniausių odos problemų yra kuperozė, kai paviršinis išsiplėtusių kapiliarų tinklas tampa ryškus ir matomas. Kapiliarą gaubia jungiamasis audinys ir...