Baltų juvelyrikos ir ginklų raida Lietuvos valstybės kūrimosi laikotarpiu. Geležies amžius

16 psl. / 3322 žod.

Ištrauka

Šiame rašto darbe pristatysiu baltų genčių, įsikūrusiu dabartinėje Lietuvos teritorijoje, juvelyrikos ir ginklų raidą Geležies amžiuje (I – XII a.). Geležies amžius yra ikivalstybinės epochos pavadinimas naudojamas visoms šalims, kuriose buvo naudojamas metalas ir iš jo gaminami įrankiai bei ginklai. Šis laikmetis visur prasidėjo gana skirtingai – Afrikoje (išskyrus Šiaurinę Afrikos dalį) ir dalyje Azijos geležis pradėta naudoti tik XXa., O Artimuosiuose Rytuose II – I tūkstantmetyje pr. Kr. Geležis jau keitė žmonių gyvenimo būdą, vietą ir ekonomiką. Taip pat geležis daug pakeitė ir baltų genčių raidoje – jie greitai suprato šio amato apdirbimo meną. Geležies amžius tapo baltų kultūrų klestėjimo laikotarpiu.

Geležies amžius Lietuvoje tęsėsi ilgiau nei tūkstantį metų. Šiam laikmečiui būdingas suskirstymas į skirtingus laikotarpius. Savo darbą suskirčiau tokiomis dalimis: bendrai pristatysiu metalo apdirbimo amatą, romėnų kultūros įtaką geležies amžiaus laikotarpiui, amatų apdirbimo raidą bendradarbiaujant su skirtingomis tautomis ir vikingų įtaką baltų juvelyrikai.

Pagrindinis šaltinis kalbant apie Rytų Pabaltijo istorinę raidą yra archeologinė medžiaga. Taigi, nors nebandysiu labai išsiplėtoti, visgi teks nemažai patyrinėti kapus ir pilkapynus.

Rašydama šį darbą daug rėmiausi knygomis : autorių kolektyvas „Lietuvos Istorija. Geležies amžius. II tomas ir Reginos Volkaitės-Kulikauskienės „Lietuva valstybės priešaušriu“. Taip pat buvo remtasi ir kitais autoriais, bet juos paminėsiu autorių sąraše ir tekstuose.

Pasirinkau šią temą, nes pati gaminu kaulinių baltiškų papuošalų rekonstrukcijas bei jų alternatyvas, ir šis rašto darbas yra puiki proga dar labiau gilintis į šių papuošalų kilmę, kaitą ir simbolika. Taip pat mokausi gaminti senovinius ginklus – šiuo metu gaminu ilgąjį viduramžių lanką iš lazdyno medžio. Taigi, suglaudus šias abi man įdomias temas gaunu puikią temą šiam rašto darbui.

Norėčiau paminėti, jog šis darbas nesirašė lengvai. Nors knygų ir informacijos atrodo yra nemažai, bet ji arba identiškai kartojasi, arba yra klaidinanti, iš nepatikimų šaltinių. Taigi rėmiausi tik pagrindinėmis, jau minėtomis, knygomis, ir šaltiniais, nurodytais tų knygų autorių sąrašuose.


Turinys

  • Įvadas
  • Bandrai apie kalvystės ir juvelyrikos amatą
  • Romėnų įtaką baltų juvelyrikai
  • Ankstyvasis romėniškasis laikotarpis
  • Vėlyvasis Romėniškasis Laikotarpis (150-400m.)
  • Ginkluotė
  • Vikingų įtaką baltų juvelyrikai (VIII – XII am.)
  • Amatų raida vikingų įtakos laikotarpiu
  • Šiek tiek apie simboliką

Reziumė

Autorius
ushna.sar
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Istorija
Kaina
€7.32
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lap 16, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
16 psl.

Susiję darbai

Visuomenės raida Lietuvoje 18 a.

Istorija Referatas zyginte
Lietuvos vardo kilmes problema Lietuvos valstybes tarptautinio pripazinimo problema Kreves sutartis ir jos vertinimai Lietuvos krikstas Vytauto kova del valdzios Pirmos reformos valstybeje...

Rusijos valstybės raida XVIII a.

Istorija Prezentacija evitkus
Absoliutizmo formavimosi aplinkybės Rusijoje Absoliutizmo formavimosi procesas Rusijoje Petras I ir jo ūkinės-finansinės-kultūrinės- reformos Petro I užsienio politika. Šiaurės karas ir jo reikšmė...

Siekiai atkurti Lietuvos valstybingumą

Istorija Rašinys humanitarian
Šioje recenzijoje bus analizuojama Valentino Brandišausko, 1996 metais išleista monografija „Siekiai atkurti Lietuvos valstybingumą (1940 06 – 1941 09)“. Pats autorius gimė 1961...