Kristijono Donelaičio kūrybos apibendrinimas

9 skaidr.

Ištrauka

,,Metai” – sudėtingas ir mįslingas kūrinys, turintis ne vieną prasminį sluoksnį: 1.Politinio pobūdžio kūrinys, turintis aiškiai išdėstytą tautinio ir kultūrinio pasipriešinimo programą.

•Savo laiku tai buvo maištingas kūrinys: atvirai išsakytos socialinės ir politinės autoriaus nuostatos.

•Donelaičiui tautiškumas – prigimties dalykas, glaudžiai susijęs su žmogaus morale ir Dievo duota pasaulio tvarka. Išsižadėdamas savo papročių, kalbos, religijos, lietuvis netenka dorovės ir griauna gamtos tvarką. Kad išliktų savimi jis privalo būti doras, ,,viežlybas” – sąžiningai ir teisingai gyvenantis. ,,Viežlybumas” priartina lietuvius prie Dievo.

•Donelaitis suteikė lietuvybei dorovinį turinį, susiejo ją su krikščioniška etika. Lietuviai morališkai pranašesni už vokiečių ponus ir kolonistus. Donelaitis hegzametru išaukštino vyžuotus lietuvininkus.


Reziumė

Autorius
Ignas_L
Tipas
Prezentacija
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 19, 2022
Publikuotas
2022 m.
Apimtis
9 skaidr.

Susiję darbai

Kristijono Donelaičio „Metai“ stilius

Literatūra Rašinys cookiezas
Kadangi „Metų“, o ir visos Kristijono Donelaičio kūrybos pasakotojas nėra sąlyginis, tai natūraliausia kalbėti apie rašytojo K. Donelaičio stilių. Rašytojo stilius atsiskleidžia įvairiomis...

Kristijono Donelaičio „Metų“ apibendrinimas

Literatūra Konspektas 2020 m. Tekanti upė
Kristijono Donelaičio „Metų“ apibendrinimo užduotis – paliestos religijos, kitataučių, darbo temos. Į klausimus atsakyta teiginiais, citatomis, schemomis. Mokytojos įvertinimas - puikiai. :)