Kristijono Donelaičio „Metai“ stilius

4 psl. / 1518 žod.

Ištrauka

Kadangi „Metų“, o ir visos Kristijono Donelaičio kūrybos pasakotojas nėra sąlyginis, tai natūraliausia kalbėti apie rašytojo K. Donelaičio stilių.
Rašytojo stilius atsiskleidžia įvairiomis pakopomis: kalbine raiška, vaizduojamojo pasaulio vertinimu, ryšiais su literatūrinių epochų ar krypčių stilistinėmis dominantėmis.
Paprastai yra teigiama, kad K. Donelaičio stilius liaudiškas, bet tiksliau būtų sakyti, kad liaudiškas tik jo kalbinės raiškos pamatas: poetas vartoja savo aplinkos tarmę ir žodyną. Jo lietuviškuose kūriniuose vargu ar rasime žodį, kurio būtų nesupratęs ano meto Tolminkiemio parapijos lietuvininkas ar kuris būtų kitaip kirčiuojamas, negu kirčiavo jo gimtosios tarmės žmonės. Tačiau K. Donelaičio kalba visiškai neliaudiška eilėdaros požiūriu: jis rašo hegzametru, o ne būrams įprastais liaudies dainų ar giesmių metrais. Tuo atžvilgiu jis visiškai paneigia lietuvišką tradiciją.


Reziumė

Autorius
cookiezas
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lap 12, 2013
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Kristijono Donelaičio gyvenimo tikslai

Literatūra Prezentacija justemeh
1.Įžanga; 2.Skleisti tikėjimą, atsiduoti Dievui; 3.Demonstruoti norą būti sąmoningu lietuviu, dirbančiu gimtajai kultūrai; 4.Pavaizduoti Rytų Prūsijos lietuvių valstiečių gyvenimą; 5.Tiesos ieškojimas ir pasiryžimas...

Kristijono Donelaičio „Metų“ apibendrinimas

Literatūra Konspektas 2020 m. Tekanti upė
Kristijono Donelaičio „Metų“ apibendrinimo užduotis – paliestos religijos, kitataučių, darbo temos. Į klausimus atsakyta teiginiais, citatomis, schemomis. Mokytojos įvertinimas - puikiai. :)