Kokį žmogų galima laikyti išmintingu?

1 psl. / 530 žod.

Ištrauka

Išmintis yra viena iš didžiausių vertybių. Tačiau ne visi žmonės yra išmintingi. Atsakymų į klausimą, koks yra išmintingas žmogus, yra įvairių: vieni sako, kad išmintingas yra tas, kuris daug žino, yra išsilavinęs, priima logiškus sprendimus, kiti tvirtina, kad susitaikymas su lemtimi ir nematerialumo siekis daro žmogų išmintingą. Visų nuomonės išsiskiria, tad koks iš tikrųjų yra išmintingas žmogus?

Išmintingas žmogus nesipriešina savo likimui ir gyvena šia diena. Jis žino, kad negali valdyti savo likimo, todėl gyvena nesirūpindamas dėl savo ateities bei turtindamas savo vidinį pasaulį. Žmogaus akistata su lemtimi ir susitaikymas su savo likimu buvo ypač aktualus Baroko epochoje. Dėl karų, religinės nesantaikos Baroko žmogus išgyveno stiprią dvasinių vertybių krizę. Pasaulis jam atrodė nepažinus, būtis - laikina. Dažnas to meto žmogus dėl nežinomybės patirdavo dvasinį nuopuolį ir tik tas, kuris suprasdavo savo menkumą, sugebėdavo išlikti oriu, išmintingu žmogumi. Tokį požiūrį atskleidė ir vienas ryškiausių XVII a. lietuvių Baroko epochos poetų Motiejus Kazimieras Sarbievijus. Poetas buvo visapusiškai išsilavinęs, daugiausiai lotyniškai rašė odes, panegirikas žmogaus laikinumo ir likimo galios tematika. Būtent odėje „Telefui Likui“ šios temos labiausiai atsispindi. Odės lyrinis subjektas skatina Telefą Liką suvokti, kad laikas ir likimas yra nepavaldūs žmogui. Tik susitaikęs su tuo, kas laukia ateityje, žmogus gali iš tikrųjų gyventi.


Turinys

  • Įžanga;
  • Dėstymas;
  • Apibendrinimas.

Reziumė

Autorius
Tsinkelis
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgp 11, 2018
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
1 psl.

Susiję darbai

Katastrofų laikotarpio žmogaus prioritetai

Literatūra Rašinys 2016 m. smartsmart
Darbas rašytas 2016 m. lietuvių kalbos ir literatūros įskaitai. Darbe apžvelgiama vienų garsiausių dvidešimto amžiaus kūrėjų: A.Škėmos, V.Mačernio ir B.Sruogos sukurtų katastrofos laikotarpio...