Ikimokyklinio amžiaus vaikų apsinuodijimai namuose: prevencijos strategijos

11 psl. / 2042 žod.

Ištrauka

Temos aktualumas. Apsinuodijimas, arba intoksikacija – tai nuodingųjų medžiagų patekimas į organizmą arba nuodingųjų dujų įkvėpimas, sukeliantis li­guistą būseną. Ši sąvoka kildinama iš lotynų k. in – į vidų ir graikų k. toxikon – nuodai. Ūminį apsinuodijimą gali lemti vienkartinis kontaktas ar keli kontaktai su toksine medžiaga per trumpą laiką (ne daugiau kaip per 24 valandas). Kiekvienais metais Lietuvoje į me­dikus pagalbos kreipiasi apie 15 tūkst. apsinuodi­jusių ligonių, iš jų 70 proc. sudaro suaugusieji, o likusią dalį apie 30 proc. - vaikai (Mironaitė, Babianskienė, Kšanienė ir kt., 2013, p. 100).

Apsinuodijimų problema išlieka viena dažnesnių skubios medicininės pagalbos reikalaujančių priežasčių vaikų amžiuje, beje Lietuvoje vaikų apsinuodijimai užima antrą vietą pagal dažnį tarp vaikų nelaimingų atsitikimų po traumų (Raugalė, Kinčinienė, Bumbulienė ir kt., 2012, p. 84).

Anot Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistų (2013), jie tirdami apsinuodijimo priežastis ir aplinkybes, kasmet nustato, kad nemažai ikimokyklinio amžiaus (0–6 metų) vaikų apsinuodija medikamentais ir buitinės chemijos produktais namuose. Tokie apsinuodijimo atvejai priskiriami prie atsitiktinių apsinuodijimų.

Tyrimo problema (probleminiai klausimai). Dažniau apsinuodija ikimokyklinio amžiaus vaikai todėl, kad jų pasaulio pažinimas vyksta per burną, nes viską, ką sutinka savo kelyje, jie bando paragauti. Akcentuojama, kad dažniausiai vaikai apsinuodija tada, kai namuose trūksta suaugusiųjų priežiūros, ir cheminės medžiagos yra lengvai prieinamos. Vaistai, buitinės chemijos priemonės turi būti laikomos vaikui nepasiekiamoje vietoje, bei originaliose pakuotėse (jei cheminės medžiagos supilamos į gaiviųjų gėrimų butelį – vaikas gali netyčia jo atsigerti ir apsinuodyti). Be to, vaikai norėdami valgyti taip pat dažniau apsinuodija. Daugelio ikimokyklinio amžiaus vaikų apsinuodijimų galima išvengti ir jų prevencija yra labai svarbi. Šiuo tyrimu siekiama atsakyti į tokius probleminius klausimus: Kokia yra ikimokyklinio amžiaus vaikų apsinuodijimų namuose prevencija?

Tyrimo tikslas – išanalizuoti ikimokyklionio amžiaus vaikų apsinuodijimų namuose prevencijos strategijas

Tyrimo uždaviniai:

  1. Apibūdinti apsinuodijimo sampratą.
  2. Išanalizuoti ikimokyklionio amžiaus vaikų apsinuodijimų namuose prevenciją

Turinys

  • ĮVADAS
  • 1. APSINUODIJIMŲ PREVENCIJA
  • 1.1. Lietuvoje vykdoma prevencija
  • 1.2. Ikimokyklinio amžiaus vaikų apsinuodijimų namuose prevencija
  • IŠVADOS
  • LITERATŪRA

Reziumė

Autorius
pardavėja
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 7, 2016
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
11 psl.

Susiję darbai

Ikimokyklinio amžiaus vaikų mityba

Medicina Referatas 2016 m. mj666
Referatas apie tai, kokia turėtų būti sveika vaiko mityba, kalbama apie mitybos ypatumus,klaidas, apie medžiagas ,kurios yra būtinos vaiko organizmui : kokios tai...