Ką laikytumėte svarbiausiu iššūkiu bet kuriame dabarties ar istoriniame suverenumo raidos etape. Kodėl?

8 psl. / 1590 žod.

Ištrauka

Suverenumas

Suverenus yra tas, kuris priima sprendimą išimtinės padėties atveju.

Tik šis vienas apibrėžimas gali teisingai nusakyti suvereniteto sąvoką kaip ribinę. Tačiau tai nenustato suverenumo sąvokos veiksma atitinkamoje teritojioje ar jos ribose.Taigi jos apibrėžimas negali būti siejamas su normaliu, bet turi būti siejamas su ribiniu atveju. Pats suverenitetas (kiles iš prancūziško žodžio souverain) – tai politinis, teisinis ir kitoks valstybės savarankiškumas, teikiantis jai nepriklausomybė nuo kitu valstybių ir savarankiškai tvarkanti savo vidaus reikalus bei neleidžianti kitoms valstybės kištis.Dabar jau 2019 vyksta daugybe besikeičiančių valstybynių įvykių kurie esant suverenumo valdymose atsysako tarptautinio bendradarbiavimo. Keletas paskutiniujų įvykių aš ir aptarsiu savo darbe.

Suvereniteto konfliktas

Abstrakčią schemą, kuri pateikiama kaip suvereniteto apibrėžimas (suverenitetas yra aukščiausia, neišvestinė valdovo galia), galima pripažinti arba nepripažinti – dėl to nei praktiniu, nei teoriniu požiūriu nebus didelio skirtumo. Apskritai niekas nesiginčija dėl sąvokos kaip tokios – ir jau tikrai niekas nesiginčija suvereniteto istorijoje. Ginčijamasi dėl konkretaus taikymo, o tai reiškia – dėl to, kas konflikto atveju nusprendžia, kas yra viešasis ar valstybės interesas, viešasis saugumas ir tvarka. Išimtinis atvejis, galiojančioje teisėtvarkoje neaprašytas atvejis(pagal tos šalies nustatymus), gali būti nebent nusakomas kaip kraštutinės nelaimės, pavojaus valstybės egzistencijai ar panašus atvejis, bet ne aprašytas, vadovaujantis faktais. Tik šis atvejis padaro suvereniteto subjekto – taigi ir apskritai suvereniteto – klausimą aktualų. Kai kalbame apie tikrai ekstremalią ypatingąją padėtį ir jos pašalinimą, neįmanoma nei subsumuojamai aiškiai išdėstyti, kad esama ypatingosios padėties, nei turinio požiūriu išvardyti, kam tokiu atveju valia vykti. Kompetencijos prielaidos ir turinys čia neišvengiamai neriboti. Todėl teisinės valstybės prasme čia išvis nesama jokios kompetencijos. Konstitucija gali nebent parodyti, kam tokiu atveju valia veikti. Jeigu ši veikla nekontroliuojama, jeigu ji, kaip kad esti teisinės valstybės konstitucijos praktikoje, nėra kokiu nors būdu padalyta skirtingoms, viena kitą varžančioms ir balansuojančioms instancijoms, tai išsyk aišku, kas yra suverenas.Todėl suvereno įsitvirtinimas skirtingose šalyse lėmė dabarties epochos raidos lėmti ir sąryšį tarp kitų.


Turinys

  • Įvadas:
  • • Suverenumas
  • • Suvereniteto konfliktas
  • • Suvereni Lietuva
  • • Svarbiausiu iššūkiu Europos Sąjungoje
  • • Lietuvos Klaipėdos suverenumas
  • • Literatūra

Reziumė

Autorius
anril
Tipas
Referatas
Dalykas
Viešasis administravimas
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 11, 2019
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Migracija kaip iššūkis nacionaliniam saugumui

Viešasis administravimas Referatas 2012 m. dvaras007
Dabartiniame pasaulyje migracija vaidina didelį vaidmenį. Ji teikia tiek gerų, tiek blogų dalykų. Migracija suteikia galimybę žmonėms geriau gyventi, tačiau kažko atsisakant....

Kelio į ES raida ir narystė

Viešasis administravimas Prezentacija 2012 m. ausrytuuukas
ES sprendimų priėmimo sistema – painus ir sudėtingas mechanizmas, teikiantis iš tiesų labai plačių veiklos ir įtakos galimybių įvairiausioms interesų grupėms, verslo asociacijoms...

Darbuotojų motyvacijos sistemos kūrimas

Viešasis administravimas Prezentacija 2006 m. ssselencik
Parengta prezentacija, kurioje labai nesiplečiant (trumpa drūtai) atskleidžiami motyvacijos sistemos kūrimo aspektai. Aptariami šiuolaikiniai mokslininkų požiūriai į motyvaciją kaip procesą.