Dviračių takų įtaka pėsčiųjų saugumui kauno mieste

8 psl. / 2902 žod.

Ištrauka

Į dviračių takų reikalingumą bei saugumo problemą galima pažvelgti keliais aspektais taip apibrėžiant jos aktualumą ir būtinumą gvildenti diskusijas. Dviračių juostos ir takai daugelyje išsivysčiusių šalių (JAV, Švedija, Danija, kt.) sukelia prieštaringų nuomonių dėl jų įtakos pėsčiųjų ir dviratininkų saugumui. Dabar trumpai apžvelkime, kodėl ši tema yra svarbi.
Pirmasis aspektas yra ekologija. Pasaulis šiuo metu susiduria su šiltnamio efekto bei užterštumo problemomis, kurios tampa vis opesnės dėl miestuose nuolat didėjančio automobilių srauto. Keliaudami dviračiu į aplinką neišmetame jokių teršalų, todėl ši transporto priemonė neturi jokių šalutinių poveikių aplinkai, ir be visa to palaiko sveiką ir tvirtą žmogaus kūną bei bendrą organizmo būklę. Logiškai mąstant, žmonės yra linkę naudotis tuo, kas yra patogu, todėl būtent dviračių juostos ir sudarytos sąlygos saugiam važiavimui, yra vienas iš kriterijų, kuris pastūmėja žmones rinktis minėtą transporto priemonę. Antrasis aspektas yra pėsčiųjų bei dviratininkų saugumas. Lietuva vis dar yra prisitaikymo prie dviračių kultūros stadijoje ir dažnai įvyksta nelaimingų atsitikimų, kurie susiję su dviratininkais. Panašu, kad ne tik kitos valstybės, bet ir mes neišvengiame šios problemos, todėl natūraliai kyla klausimas, kaip galima tai išspręsti. Vienas iš būdų yra dviračių juostos bei takai, kurios atlieka tą pačią funkciją kaip ir važiuojamoji dalis automobiliams arba pėsčiųjų perėjos pėstiesiems. Tačiau šioje vietoje visų pirma derėtų pažvelgti į gilumines priežastis, kurios įtakoja įvykstančius nelaimingus atsitikimus, prieš nusprendžiant, ar dviračių takai turėtų būti judriose gatvėse, ar galbūt įmanoma juos suderinti su pėstiesiems skirtomis erdvėmis. Galiausiai, t.y. trečias aspektas, jog į tai galime pažvelgti kaip į visuomenės augimo ir vystymosi požymį. Kaimyninės šalys Skandinavijoje turi puikiai išvystytą dviračių takų sistemą, bet svarbiausia, visuomenėje yra susiformavusi dviratininkų kultūra, kur pėstieji, vairuotojai bei dviratininkai gerbia vieni kitus. Dviračių juostų integracija į pėsčiųjų erdves (kur tai yra išties reikalinga), gali paskatinti šį vystymąsi.
Pagrindinis šio darbo tikslas yra išanalizuoti dviračių juostų reikalingumą bei jų įtaką pėsčiųjų saugumui. Šiam tikslui įgyvendinti, išsikelsime tris hipotezes:
1. Visuomenė rinktųsi dviratę transporto priemonę, jeigu būtų sudarytos saugios ir patogios sąlygos ja naudotis mieste.
2. Dviračių juostos gali įtakoti avarijų susijusių su pėsčiaisiais padidėjimą.
3. Dviračių juostos perkėlimas į gatves su važiuojamąja dalimi gali turėti įtakos dviratininkų saugumo mažėjimui ir nelaimingų įvykių padidėjimui.


Reziumė

Autorius
rytuvejai
Tipas
Referatas
Dalykas
Statyba
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 23, 2013
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Miestų infrastruktūros. Leipalingio miestelio suplanavimas

Statyba Kursinis darbas 2011 m. mangustus
Kursiniame darbe nagrinėjamas Leipalingio miestelis, esantis Lietuvos pietuose, Druskininkų savivaldybės teritorijoje. Kursinio darbo objektas – Leipalingio miestelis. Kursinio darbo tikslas: detaliai išanalizuoti pasirinkto...

Miesto nuotekų valymo įrenginių projektavimas

Statyba Referatas jonkutė
Buityje ar pramonėje panaudotas vanduo tampa nuotekomis. Paprastai nuotekos įsivaizduojamos kaip nešvarus, panaudotas vanduo, kuriuo būtina atsikratyti kaip galima greičiau. Ši filosofija...