Partijų atsiradimo, veiklos bei reikšmės perspektyvos šiuolaikinėje visuomenėje analizė

11 psl. / 2206 žod.

Ištrauka

Kiekvievoje stabilioje politinėje sistemoje egzistuoja tam tikri mechanizmai,atliekantys tarpininko tarp pilietinės visuomenės ir valstybės institucijų vaidmenį.Itin svarbus vaidmuo čia tenka interesų grupėms ir politinėms partijoms,kurios tarpusavyje skiriasi veiklos tikslais ir metodais,įtakos valdžiai šaltiniais ir kitomis ypatybėmis.Partija-vienas iš pagrindinių šiuolaikinės visuomenės institutų,be kurių būtų neįmanomas atstovaujamosios demokratijos funkcionavimas.Nors jos tyrinėjamos jau beveik šimtą metų,politinių partijų kilmė,savybės ir vaidmuo politiniame procese iki šiol tebėra teorinių disputų objektas.
Politinės partijos atsirado neseniai,kartu su šiuolaikinę valstybę,kaip demokratijos ir visuomenės rinkimų teisės įgyvendinimo padarinys.Politikai pradėjo burtis į partijas siekdami labai konkretaus tikslo-geriau susiorganizuoti ir palengvinti sau rinkiminę kovą.Tačiau greitai paaiškėjo,kad partijos yra tiesiog nepakeičiamas išradimas,kuris ne tik padeda laimėti rinkimus,bet ir užtikrina įvairių piliečių interesų atstovavimą bei tampa reikšminga ryšio tarp profesionalių politikų,valstybės vyriausybės ir juos remenčių eilinių piliečių priemone.
Šio darbo tikslas – aptarti partijų atsiradimo, veiklos bei reikšmės perspektyvą šiuolaikinėje visuomenėje. Kita labai svarbi darbo dalis – nusistatyti partijos sampratą.Partija turi ne mažai įvairiapusiškų apibrėžimų ir tikslios sąvokos parinkimas yra neabejotinai aktualus, kadangi pačiame partijos apibrėžime gali glūdėti dauguma jai priskiriamų funkcijų.
Šio darbo uždaviniai yra: išsiaiškinti politinių partijų istoriją,susipažinti su partijų veiklos teisėmis,bei jų funkcijomis,steigimo tvarka ir veiklos principais.
Darbe naudojama literatūra: pagrindiniu šalies įstatymu – Lietuvos Respublikos Konstitucija, kitais politinių partijų, kitų politinių ir visuomeninių organizacijų steigimą ir veiklą reglamentuojančiais įstatymais, politologijos vadovėliais, bei kita literatūrine medžiaga.


Turinys

  • ĮVADAS2
  • 1.POLITINIŲ PARTIJŲ ISTORIJA3
  • 2.POLITINĖS PARTIJOS SAMPRATA IR BRUOŽAI4
  • 3.POLITINĖMS PARTIJOMS BŪDINGI BRUOŽAI5
  • 4.POLITINIŲ PARTIJŲ FUNKCIJOS6
  • 5.POLITINIŲ PARTIJŲ VEIKLOS TEISĖS8
  • 6.POLITINIŲ PARTIJŲ STEIGIMO TVARKA IR VEIKLOS PRINCIPAI9
  • IŠVADOS10
  • LITERATŪRA11

Reziumė

Autorius
vaive
Tipas
Referatas
Dalykas
Politologija
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 29, 2013
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
11 psl.

Susiję darbai

Apskričių veiklos efektyvumo analizė

Politologija Referatas donatak
Lietuvos teritorija suskirstyta į 10 apskričių. Apskritis sudaro teritorijos, priklausančios 7 miestų, 2 kurortų, 43 rajonų ir 8 naujai sudarytoms savivaldybėms. Savivaldybių teritorijos,...

Nevyriausybinių organizacijų projektinės veiklos analizė

Politologija Kursinis darbas 2016 m. periferium
Nevyriausybinės organizacijos. Nevyriausybinių organizacijų samprata ir kilmė. Nevyriausybinių organizacijų veiklos galimybės bei pagrindinės gairės. Viešųjų projektų kūrimas ir realizavimas. Bendradarbiavimas su viešosiomis įstaigomis...