Lietuvos pristatymas pasauliui Renesanso epochos Lietuvos literatūroje

2 psl. / 618 žod.

Ištrauka

Daugybę amžių Lietuva nepalaikė jokių ryšių su savo kaimynėmis ir buvo beveik nežinoma to meto Europai. Dėl to buvo manoma, kad mūsų šalis – neišsilavinusių barbarų ir stabmeldžių pagonių kraštas. Tačiau XVI amžiuje, senajame žemyne paplitus Renesanso epochos idėjoms, pasklido žinia ir apie didingąją Lietuvą. Tai savo kūriniais įtakojo Mikalojus Husovianas, Martynas Mažvydas ir Jonas Radvanas. Šių vyrų dėka LDK iškyla ne kaip pusiau laukinis, pelkėtas ir nederlingas kraštas, o kaip galinga ir turtinga šalis.


Turinys

  • Pirmasis pasauliui paskleidė žinią apie Lietuvos didybe – Mikalojus Husovianas. Šis kūrybingas žmogus padarė neišdildodmą įspūdį to meto visuomenei lotyniškai aprašęs lietuviškos stumbro medžioklės ypatumus kūrinyje ,,Giesmė apie stumbrą“.
  • Nuomone, kad lietuviai neišsilavinę stabmeldžiai paneigia ir reformacijos judėjimo atstovas Martynas Mažvydas. Jis 1547 metais išleido pirmąją lietuvišką knygą ,,Katekizmas“. Tai religinio turinio knygelė, mokinanti skaityti ir melstis.
  • To meto Europoje buvo madinga literatūros kūriniais išaukštinti savo kraštą ir jo vadovus. Rašytojai savo kūriniais sukurdavo idealaus ir bebaimio valdovo portretą, kuriam jokios kliūtys negali sutrugdyti. Tai buvo geriausias būdas pasaulį supažindinti su savo šalimi ir iškelti jos vertę. Ne išimtis ir Lietuva. XVI amžiaus pabaigoje Jonas Radvanas sukūrė herojinę poemą ,,Radviliada“.

Reziumė

Autorius
maelifia
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€2.08
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 12, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
2 psl.

Atsiliepimai

Patvirtintas užsakymas
Puikus

Susiję darbai