Kuo skiriasi Renesanso ir šių laikų žmogaus pasaulėžiūra, vertybių sistema, idealai? Savo mintis pagrįskite literatūros pavyzdžiais.

3 psl. / 1031 žod.

Ištrauka

XIV – XVI a. Vakarų Europos šalyse ėmė plisti savitas ekonominis, kultūrinis ir politinis atgimimas – Renesansas. Tai didelių visuomeninio gyvenimo pasikeitimų laikotarpis, mokslo pakilimo, meno ir literatūros suklestėjimo epocha. Ryškiausia Renesanso kultūros ypatybė – humanistinis sąjūdis, prasidėjęs Italijoje. Humanistai formavo naują požiūrį į žmogų – sureikšmino jo dvasiškumą, kilnumą. Neretai žmonės gręžiasi į Renesanso laikus, kadangi pripažįsta, jog būtetnt tų laikų vertybės turėtų būti didžiausia siekiamybė, tačiau šiuometiniame pasaulyje jos vis dažniau nuneigiamos. Sparčiai modernėjančioje visuomenėje žmogus vis labiau koncentruojasi į save ir savo gerovę.

Renesanso laikais viena svarbiausių žmogaus nuostatų buvo gebėjimas nesitaikstyti su neteisybe, netapti prisitaikėliu. Žmogaus dvasinė stiprybė tuo metu buvo itin vertinama ir laikoma garbingo žmogaus bruožu. Ši vertybė aukštinama ir to meto žymaus dramaturgo Viljamo Šekspyro tragedijoje „Hamletas“. Pagrindinio veikėjo paveikslu ryškinama žmogaus valia kovoti su neteisybe, ieškoti būdų atskleisti tiesą.


Turinys

  • Renesanso laikais vertinta žmogaus savybė - gebėjimas kovoti su neteisybe.
  • Šiuometinėje visuomenėje noras patogiai gyventi nusveria teisingumą
  • Renesanso epochos žmogus - visapusiškai išsilavinęs, pasižymintis neeiliniais gebėjimais.
  • Šiandien labiau vertinamas žmogaus statusas visuomenėje, o ne išsilavinimas ir gebėjimai.
  • Itin svarbi Renesanso laikų žmogaus vertybė - tėvynė.
  • Šiandien žmogus nejaučia ryšio su savo šalimi, nesijaučia jai įsipareigojęs.

Reziumė

Autorius
džeineta
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 7, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai