Žmonėse vis dėlto turi kur kas daugiau tokių dalykų, kuriais reikia žavėtis, nei tų, kuriuos reikia niekinti. Pagrįskite arba paneikite šį teiginį remdamiesi lietuvių rašytojų kūryba (J. Biliūnas ir Vaižgantas)

3 psl. / 231 žod.

Ištrauka

Kiekvienas gyvenime pasirenkame tai, kas mums yra svarbiausia ir reikalingiausia. Geriau yra galvoti apie teigiamus dalykus nei apie neigiamus, todėl pravartu aptarti pozityvumo sąvoką. Mąstydami pozityviai mes labiau pasitikime savimi. Jeigu užuot galvoję apie galimas nesėkmes, imsite galvoti, kad jums pasiseks, taip ir bus. Jūs natūraliai pasitempsite, nes pozityvus mąstymas skatina pasitikėjimą savimi. Pozityvus žmogus yra lankstesnis. Jis geba adekvačiau vertinti situaciją. Todėl daugelis žmonių verčiau renkasi tuos dalykus, kuriais galima žavėtis, nes jie suteikia gyvenimui pilnatvės, nei neigiamos emocijos, kurios gali tik pabloginti gyvenim kokybę. Savo kalboje pristatysiu J. Biliūno ir J. Tumo–Vaižganto kūrybą.

Svarbiausias J. Biliūno kūrybos tikslas – gilinimasis į vidinį žmogaus pasaulį. Rašytojo žmogus dvasingas. Vienas iš tų dvasingumo bruožų – santykis su gamta, gebėjimas pastebėti smulkiausias gamtos grožio detales Kūrinyje „Nemune“ santykis su pavadinimu išryškėja jau pirmose ištraukos pastraipose. Pasakotojas romantiškai žvelgia į didžiausią Lietuvos upę. Vartoja epitetus: „platus“, „galingas“, vaizdingai nusako jo vandenų kryptį, tėkmę: „ramiai“, „iškilmingai“. Jis stebi kiekvieną smulkmeną: kaip laivo pirmagalis varo upės paviršiumi gilią vagą, kaip užpakalyje tos vagos vėl susiverčia krūvon, susidaužia savo viršūnėm… Peizažo detalė labai dinamiška, nes autorius vartoja daug vaizdingų veiksmažodžių: „susiverčia“, „susidaužia“, „pavirsta“… Dinamiškumą taip pat teikia ir epitetai: „krutančios bangos“, palyginimas „kaip gyvos“, personifikacija: bangos lekia, skubinasi, susidaužia, susiverčia. Pasakotojas, kurdamas tokį vaizdą, geba išryškinti regimąjį grožį: „blizga ir tviska saulėje įvairiausiomis savo spalvomis“. Iš palyginimo – „kaip puikiausiais raštais“ – išryškėja lietuvių tautai būdingas požiūris į gamtą.


Reziumė

Autorius
pince18
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 9, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai

Rašytoja Eglė Nachajienė teigia, kad „į vaikų knygas vis dažniau persikelia mūsų visuomenės bėdos. Vaikai viliojami temomis, kurios anksčiau būtų vadintos suaugusiųjų.“ Pagrįskite arba paneikite šį požiūrį argumentuodami skaitytais kūriniais

Literatūra Rašinys pince18
Rašytoja Eglė Nachajienė teigia, kad „skaitytojai vaikai mėgsta pasakojimus, bet moka vertinti ir charakterius, ir aprašymus. Sugeba įžiūrėti daug svarbių dalykų. Ir jie...