Pokyčių vadyba UAB "Arvi kalakutai"

45 psl. / 6000 žod.

Ištrauka

UAB „Arvi kalakutai“ veiklą pradėjusi 2004 m., tai vienintelė komanditinė ūkinė bendrija specializuota kalakutienos skerdimo ir jų mėsos perdirbimo ir produktų gamybos įmonė Baltijos šalyse. Bendrovė priklauso „Arvi“ įmonių grupei, vienijančiai žemės ūkio ir maisto produktų sektoriaus bendroves. UAB „Arvi kalakutai“ KŪB per metus perdirba daugiau nei 6000 tonų kalakutienos. Bendrovės gaminiais prekiaujama firminėse parduotuvėse bei daugiau nei 600 prekybos vietų visoje Lietuvoje. Ketvirtadalis produkcijos eksportuojama į Latviją, Estiją, Daniją, Suomiją, Švediją, Belgiją, Didžiąją Britaniją, Vokietiją.

Į perdirbimo ir gamybos cechą žaliava tiekiama iš „Arvi“ kalakutų fermų, kur kalakutai lesinami specialiai jiems gaminamais „Arvi“ pašarais. Per metus perdirbama daugiau kaip 7000 tonų kalakutienos. Šiuo metu asortimentą sudaro daugiau nei 100 įvairiausių kalakutienos gaminių, kurie nuolat įvertinami aukščiausiais apdovanojimais tarptautinėse parodose.

Arvi kalakutų“ produkcija gaminama naudojant pasaulio maisto pramonės technologinių įrenginių gamybos lyderės, Olandijos kompanijos „Stork“ PMT B.V. įrangą. Įmonėje veikia rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų (RVASVT) programa, kuri garantuoja visų gamybos procesų valdymą ir rizikos veiksnių įvertinimą.

2004 metais bendrovei suteiktas Europos Sąjungos veterinarijos sertifikatas.

2007 metais bendrovei, vienai iš pirmųjų mėsos perdirbimo įmonių Lietuvoje, suteiktas Jungtinės Karalystės mažmeninės prekybos organizacijos BRC (British Retail Consortium) A lygio sertifikatas, pripažįstamas visoje Europoje. BRC reikalavimus atitinkanti kontrolės sistema įmonėje garantuoja gaminamų produktų saugumą. BRC sertifikatą dauguma Europos mažmeninės prekybos tinklų nurodo kaip privalomą sąlygą gamintojams, norintiems tiekti vartotojui paruoštus produktus.

Šiuo metu bendrovėje dirba 223 darbuotojai. Su nedideliais svyravimais darbuotojų skaičius nuolat didėja.

Kiekvienos įmonės analizėje labai svarbu yra identifikuoti veiksnius įtakojančius veiklos rezultatus bei nustatyti šių veiksnių įtakos laipsnius. Tai reikalinga tam, kad būtų galima ne tik pažvelgti ir išsiaiškinti įmonės praeities rezultatų pokyčius bei dinamiką, tačiau dar svarbiau tai atlikti tam, kad būtų galima įvertinti įmonės veiklos perspektyvas bei pasirinkti atitinkamą strategiją ar priimti tinkamus sprendimus, kurie nulems gerus įmonės veiklos rezultatus ateityje. Tokių veiksnių visuma sudaro vidinę bei išorinę įmonės aplinką.

Išorinės aplinkos veiksniai daro didelę įtaką verslui, tačiau verslas negali jų pakeisti, tik prie jų prisiderinti. Įmonių vadovai turi atskleisti išorinės aplinkos veiksnius, kurie daro didžiausią įtaką organizacijos veiklai ir tinkamai reaguoti į juos bei laiku spręsti iškilusias problemas, adaptuotis ir prisitaikyti prie aplinkos.

Analizuojamos įmonės verslo aplinką veikia daug išorinių veiksnių, kurie įtakoją įmonės veiklą, joje vykstančius pasikeitimus, procesus , tie veiksniai - tai makroaplinkos veiksniai, kurie skirstomi į politinius-teisinius, ekonominius, socialinius-kultūrinius bei technologinius veiksnius. Būtina atsižvelgti į šiuos veiksnius, analizuoti ir aiškintis juos norint išsiaiškinti kaip išorinė aplinka veikia įmonės veiklą.

Politiniams – teisiniams veiksniams priskirti galime tarptautinę situaciją, šalies vidinę politinę situaciją, ūkio vystymosi politiką, mokesčių politiką, reguliavimą. Mūsų analizuojamu atveju, ypatinga dėmesį reiktų sutelkti ties mokesčių sistema, kurios nuolatiniai pokyčiai bei nestabilumas labai paliečia verslo įmones bei jų aplinką. Neesant stabilumo mokesčių sistemoje, nėra užtikrinama saugi ir palanki verslo aplinka nei vienai įmonei. Be to UAB „Arvi kalakutai“ labai daug produkcijos eksportuoja į kitas šalis, todėl santykiai su kitomis šalimis, jų politinė situacija, teisiniai veiksniai yra labai aktualūs.

Ekonominė aplinka apima bendruosius ekonomikos rodiklius, tokius kaip BVP, infliaciją, užimtumą ir kt., investicijų klimatą, produktų/paslaugų kainas, konkurencijos lygį. Labai svarbu atkreipti dėmesį į bendruosius ekonominius rodiklius tam, kad būtų galima tinkamai reaguoti į jų pokyčius, jiems pasiruošti, bei apsisaugoti bent šiek tiek, nuo jų neigiamos įtakos. Trumpai žvelgiant į kelis tokius rodiklius, galima matyti, jog BVP produkto rodiklių augimas rodo gerėjančią situaciją ir didėjantį perkamumą. Nedarbo lygio mažėjimas iš vienos pusės nėra naudingas organizacijai, nes taip kur kas sunkiau susirasti tinkamus darbuotojus, tačiau iš kitos pusės, mažėjant nedarbo lygiui, didėja pirkimai.

Socialiniai – kultūriniai veiksnių svarba su kiekvienais metais verslui tampa vis ryškesnė. Besikeičiantys vartotojų pokyčiai, visuomenės vertybės, laisvalaikio įpročiai ir pan. vis daugiau įtakoja verslo vienetus, jų laukiamą ar pageidaujamą elgesį. Analizuojama įmonė yra pakankamai lanksti šiuo požiūriu ir stengiasi prisitaikyti prie klientų lūkesčių bei poreikių, gamindama daugiau ir įvairesnės produkcijos, įvertindama klientų norų pokyčius.

Technologiniai veiksniai, tokie kaip ekologinių išteklių naudojimas, inovacijos, ypač maisto pramonėje yra labai svarbūs. UAB „Arvi kalakutai“ nuolat siekia kuo aukštesnių kokybės standartų, investuoja į naujas technologijas ir sistemas.

Kiti išorės veiksniai , kuri įtakoja mūsų analizuojamą įmonė yra šakinės aplinkos veiksniai, kurie apima konkurentus, tiekėjus, klientus ir kitus rinkos komponentus bei veiksnius, kurie būdingi konkrečiai ekonomikos šakai ir kurioje veikia mūsų analizuojama įmonė. Kai kurie tokie veiksniai taip pat sunkiai įtakojami, todėl juos būtina nuolat analizuoti, aiškintis ir stebėti bei stengtis prie jų prisitaikyti, kad gauti kuo didesnę naudą.

Konkurencija. Aptariant įmonės konkurentus, reikia pažymėti, kad UAB „Arvi kalakutai” yra vienintelė specializuota kalakutienos skerdimo ir jų mėsos perdirbimo ir produktų gamybos įmonė Baltijos šalyse. Jos pagrindiniai konkurentai: A.Pečiulio kalakutų ūkis, Baltuonių kalakutų ūkis, Kiškio kalakutai, L.Rutkausko kalakutų ūkis. Tačiau jie tik augina ir parduoda gyvus kalakutus arba jų skerdieną, todėl galima teigti jog jie menki konkurentai. Konkurentais galima laikyti paukštynus, kuriuose gaminami vištienos produktai: Vilniau ir Kaišiadorių paukštynai, Vievio paukštynas, Dovainių paukštynas, bei kt. Įmonė nuolat nagrinėja konkurentų veiklą, stebi jų naujus įvedamus į rinką produktus. Įmonė stengiasi išsiskirti iš konkurentų ir pirmauti rinkoje.

Tiekėjai dar vienas svarbus veiksnys , įtakojantys įmonės veiklą. Nuo tiekėjų skaičiaus, jų teikiamų produktų ar prekių, kainų sistemos, bendradarbiavimo sąlygų priklauso ir įmonės veiklos rezultatai. Todėl pasirinkti arba pritraukti atitinkamus tiekėjus yra labai svarbu. Įmonė tiekėjus turi ne tik Lietuvoje, tačiau nemažai produktų importuoja iš kitų šalių. Nuolat ieškoma kokybės ir kainų santykis. Kol kas tiekėjų trūkumo nėra, tiekiamos žaliavos kainos yra pakankamai geros ir palankios įmonei, nes įmonė yra didelė ir patraukli tiekėjams kaip užsakovė. Todėl įmonė nuolat gauna dideles nuolaidas, geru ir tik jai skirtus kainų pasiūlymus

Klientai neatsiejam kiekvienos įmonės dalis ir jos sėkmės garantas. Pagrindiniai bendrovės klientai yra stambūs prekybos centrai: UAB Maxima LT, UAB Prisma LT, UAB „Rimi“, UAB “Palink”, UAB "Norfos mažmena", UAB “Ekovalda”, UAB “Sibena”, UAB “Baltic Food LTL”, UAB “Vaivorykštės Prekyba” UAB “Egmina”, UAB “Grūstė”, viešbučiai ir restoranai. Nemaža dalis produkcijos parduodama UAB „Arvi kalakutai“ įkurtose firminėse parduotuvėje visoje Lietuvoje.

Vidinės aplinkos veiksniai. Kadangi vidinės aplinkos veiksniai pagrinde yra susiję su įmonės vadovų pasirinkimais ir sprendimais, o be to jie gali būti ir yra kontroliuojami, tai labai svarbu šiuos veiksnius analizuoti. Be to vidaus veiksnių analizė įvertina organizacijos vidinius pranašumus ir trūkumus. Dažniusiai skiriami šie vidinės aplinkos veiksniai: tikslai, užduotys, technologija, personalas, organizacijos kultūra, struktūra.

UAB „Arvi kalakutai“ tikslas - išlaikyti pirmaujančios organizacijos poziciją Lietuvos rinkoje, plėsti rinką užsienio šalyse. Šis tikslas yra pateikiamas darbuotojams kaip pagrindinis.


Turinys

  • 1. ORGANIZACIJOS PROFILIS IR VYSTYMOSI GAIRĖS4
  • 2. ĮMONĖS DIAGNOSTIKA8
  • 3. REIKALINGŲ POKYČIŲ NUSTATYMAS15
  • 4. LYDERIS23
  • 5. PRIEŽASTYS LĖMUSIO DABARTINĘ SITUACIJĄ26
  • 6. ĮMONĖS SITUACIJA26
  • 7. POKYČIO STRATEGIJA32
  • 8. PASIPRIEŠINIMAS36
  • IŠVADOS43

Reziumė

Autorius
laubel
Tipas
Referatas
Dalykas
Vadyba
Kaina
€3.32
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 21, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
45 psl.

Susiję darbai

Švietimo vadybos diagnostika

Vadyba Referatas donatak
Kiekviena veikla gali būti sėkminga tik tada, kai suprantamas jos tikslas, žinomas objektas, jo turinys, pasirenkami tinkami metodai, priemonės tikslui pasiekti ir galiausiai...

Vadyba, organizacinė kultūra

Vadyba Konspektas 2014 m. ripkute
Darbas atskleidžiantis kas yra organizacinė kultūra. Organizacinės kultūros apibrėžimas, rūšys, skirstymas.