Išankstinis valstybinės socialinio draudimo senatvės pensijos, jų reikšmė ir atsiradimo prielaidos

16 psl. / 4172 žod.

Ištrauka

ĮVADAS

Pensija (lot. Pensio) – išmoka; materialinis aprūpinimas tam tikrais atvejais[1]. Pensija gali būti: privati: sukaupta privataus asmens – fizinio asmens arba organizacijos, kurioje jis dirba, pvz., įmonės, mokama jos sąskaita[2]. Lietuvos Socialinės apsaugos sistemoje egzistuoja valstybinio socialinio draudimo pensijos ir valstybnės pensijos, kurios dar yra skirstomos į rūšis. Socialinės apsaugos teisės vadovėlyje valstybinės socialinio draudimo senatvės pensijos apibūdinamos taip: tai svarbiausia socialinės apsaugos rūšis, kuria siekiama apdraustajam asmeniui iš dalies kompensuoti dėl senatvės prarastas darbo pajamas[3]. Taigi pensija yra periodiškai mokama išmoka mokama esant įstatyme nustatytais pagrindais, dydžiais ir sąlygomis.

Žmonės, nesulaukę net šešiasdešimties metų dažnai yra atleidžiami iš darbo ir ne visuomet sėkmingai randa naują. Tokiu atveju išankstinė pensija jiems yra tarsi gelbėjimosi ratas iki to laiko, kol sukaks senatvės pensijos amžių.[4]

Visose šalyse pensijų sistemos formavosi per ilgą istorinį laikotarpį, veikiamas skirtingų socialinių, ekonominių, politinių ir kultūrinių sąlygų. Nuo 2004 m. Lietuvoje pradėta pensijų sistemos reforma, kuria buvo siekiama užtikrinti ilgalaikį pensijų sistemų stabilumą ir didesnes pajamas sulaukti pensinio amžiaus. Šalia valstybinio socialinio draudimo pensijų sistemos buvo sukurtos kaupiamosios pensijų sistemos, finansuojamos iš valstybinio socialinio draudimo fondų. Tais metais buvo tokia situacija, kad didelę dalį Lietuvos bedarbių sudarė pagyvenę žmonės. Šiems žmonėms buvo dar per anksti skirti senatvės pensiją, o jų profesijos darbo rinkoje tapo nepaklausios. Esant pajamų skirtų pragyvenimui užtikrinti trūkumui ir visoms šioms švardintoms priežastims, nuo 2004 m. liepos 1 d. pradėtos skirti išankstinės pensijos.

Šiame rašto darbe bus aptariama valstybinio socialinio draudimo pensijos rūšis: senatvės pensija, o dar konkrečiau tai bus kalbama apie senatvės pensijos porūšį: išankstinę valstybinės socialinio draudimo senatvės pensiją, jos atsiradimo priežastis, skyrimo tvarką, dydį bei problematiką.


Turinys

  • TURINYS
  •  
  • ĮVADAS3
  • IŠANKSTINIŲ PENSIJŲ ATSIRADIMO PRIELAIDOS4
  • IŠANKSTINĖS VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO PENSIJOS YPATYBĖS7
  • 2.1. Išankstinės pensijos gavimo sąlygos7
  • 2.2. Išankstinės pensijos dydis, skyrimas ir mokėjimas9
  • 2.3. Išankstinių pensijų pokyčiai ir  problematika12
  • IŠVADOS15
  • LITERATŪRA16

Reziumė

Autorius
kunegunda
Tipas
Referatas
Dalykas
Teisė
Kaina
€2.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 6, 2023
Publikuotas
2022 m.
Apimtis
16 psl.

Susiję darbai

LR Valstybinė Darbo Inspekcija

Teisė Referatas 2014 m. livis
Valstybinė darbo inspekcija aktyviai skatina ir siekia, kad darbo sąlygos atitiktų darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų nustatytiems reikalavimams, o esant pažeidimams juos...