Miesto procesų valdymas. Trakų miestas

13 psl. / žod.

Ištrauka

Trakai yra Lietuvos turizmo simbolis, panašiai kaip Venecija Italijoje ar Sankt Peterburgas Rusijoje. Lygiai taip pat Trakai yra buvę valstybės valdovų rezidencija, miestas irgi mena daug svarbių kultūros ir istorijos įvykių. Ir, panašiai kaip Venecija ar Sankt. Peterburgas, Trakai yra miestas ant vandens. Skirtumas tik tas, kad ne prie prie jūros, o apsupti ežerų.
Maždaug už 28 km nuo Lietuvos sostinės Vilniaus esantys Trakai pirmą kartą paminėti 1377 m. Vygando Marburgiečio „Naujojoje Prūsijos kronikoje“. Jei tikėti legenda, Trakai atsirado dėl moteriškų užgaidų. Senuosiuose Trakuose (apie 3 km nuo Trakų) rezidavusio Trakų ir Žemaitijos kunigaikščio Kęstučio žmonai Birutei nepatiko, kad šalia nėra daug vandens, kaip jai buvo įprasta gimtojoje Palangoje, ir galiausiai Kęstutis apie XIV a. vidurį pradėjo statyti naują pilį ežerų apsuptame pusiasalyje, kur apie 1376 m. ir persikraustė, ir apie kurią parašė minėtasis kronikininkas. Vėliau kunigaikščių Kęstučio ir jo sūnaus Vytauto Didžiojo pastatyta kita pilis didžiausio Trakų ežero Galvės saloje.
Šiandien Trakų pilys – vienas labiausiai turistų lankomų objektų Lietuvoje, per metus sulaukiantis iki 300 tūkst. lankytojų. Viduramžiškoje pilių aplinkoje dažnai vyksta įvairūs renginiai, tokie kaip senųjų amatų dienos ar riterių turnyrai, vyksta įvairūs koncertai. Kamerinės muzikos koncertai rengiami ir Užutrakyje, kur esančius neorenesanso stiliaus grafo J.Tiškevičiaus rūmus supa prancūzų kraštovaizdžio architekto E.Andre suprojektuotas parkas.
Trakai yra garsūs ne tik savo pilimis ar kitu architektūros paminklu – Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia, kurią 1409 m. įsteigė Vytautas Didysis ir kurioje yra stebuklais pagarsėjęs Trakų Dievo Motinos paveikslas. Viduramžiais Trakai buvo tikra daugiakultūrinė kolonija, o ir dabar Trakus savo gimtine laiko karaimai, kuriuos XIV a. pabaigoje iš Krymo su totoriais atvežė ir čia apgyvendino Vytautas Didysis. Jie buvo ištikimi kunigaikščio sargybiniai ir pilies saugotojai. Skaičiuojama, kad ir dabar Trakuose iš 5 266 gyventojų, gyvena apie 60 karaimų, čia yra ir jų maldos namai – kenesa, veikia unikali karaimų etnografinė paroda, savito kolorito Trakams teikia ir karaimų mediniai namai, paprastai su trimis langais į gatvę: pasak legendos, vienas Dievui, kitas Vytautui, trečias sau. Kalbama, kad būtent karaimai išmokė lietuvius raugti agurkus, bet pastaruoju metu jie garsėja kibinais – karaimų patiekalu, kurio neparagauti besilankant Trakuose taip pat neįmanoma, kaip ir neapsilankyti pilyje.
Trakai yra Trakų istorinio nacionalinio parko dalis, čia siekiama, kad būtų išsaugota autentiška gamtinė aplinka.
Pagal turinio temas išnagrinėjamas Trakų miestas.


Turinys

  • Turinys
  • Įvadas3
  • 1.Trakų miesto padėtis šalies susisiekimo sistemoje4
  • 2.Pagrindiniai valstybiniai keliai (magistraliniai, krašto) vedantys ar šalia praeinantys5
  • 3.Eismo intensyvumas šiuose keliuose ir kartogramos sudarymas5
  • 4.Miesto gatvių tinklas ir jo plėtra6
  • 5.Miesto automobilizacijos lygis, transporto priemonių skaičius, struktūra7
  • 6.Miesto viešojo transporto darbo analizė7
  • 7.Eismo įvykių analizė mieste, juodosios dėmės, pagrindinės priežastys. Nuostolių dėl eismo įvykių apskaičiavimas8
  • 8.Mieste reikalingų automobilių stovėjimo vietų skaičius9
  • 9.Transporto priemonių srauto vertės ir nuostolių dėl laiko gaišaties apskaičiavimas10
  • 10.Miesto susisiekimo procesų valdymas ir plėtra11
  • Išvados12
  • Naudota literatūra13

Reziumė

Autorius
mangustus
Tipas
Referatas
Dalykas
Inžinerija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 12, 2012
Publikuotas
2011 m.
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai

Automatizuotas projektavimas miestų statyboje

Inžinerija Kursinis darbas 2011 m. mangustus
ArcView yra paprasčiausia ArcGIS sistemos programinė įranga, į kurią įtrauktas pagrindinis kartografavimo ir GIS funkcionalumas. ArcGIS Desktop susideda iš šių tarpusavyje integruotų aplikacijų:...

Tauragės miesto dalies inžineriniai tinklai

Inžinerija Diplominis darbas 2013 m. dovil
XXI amžius ne be reikalo vadinamas informacijos ir technologijų amžiumi. Šiuolaikinis žmogus sunkiai įsivaizduotų gyvenimą be komunikacijos priemonių arba būtinybe tapusių patogumų (elektros,...