Grožinėje literatūroje dažnai analizuojama prieštaringa žmogaus prigimtis. Kaip ši tema atskleidžiama literatūros kūriniuose?

5 psl. / 1602 žod.

Ištrauka

Žmogaus būtis – buvimas kartu su kitais asmenimis, individais, lemia santykį tarp to koks turi būti norimas pasaulis. Būtis yra vartojama kaip žmogaus prigimties sinonimas, tai yra lygiaverčiai žodžiai. Būties problema – tai vienas iš pagrindinių ir svarbiausių filosofijoje formuluojamų klausimų. Būties klausimas aktualus svarbiausioms žmogaus gyvenimo problemoms, sprendžiant gyvybiškai svarbius klausimus, mąstant apie pasaulį. Žmogus dažnai susimąsto apie savo gyvenimą ir bando jį lyginti su praeities ir ateities kartų gyvenimu, taip bandydamas palyginti kaip skyrėsi žmonių apmąstymai apie būtį tam tikrais laikotarpiais. Mes negalime keisti savo žmogiškos prigimties. Esame gimę žmonėmis. Jei nutolstame nuo žmoniškumo – tampame nužmogėjusiomis būtybėmis, degradavusiais žmonėmis. O juk kiekvieno žmogaus ir visos žmonijos tikslas – evoliucionuoti, t.y., tobulinti geriausias žmogiškas savybes.Šiandien savo kalboje perteiksiu, koks yra žmogaus būties prieštaringumas lietuvių literatūroje. Savo kalboje remsiuosi M. Katiliškio, J. Biliūno bei Šatrijos Raganos kūryba.

Mariaus Katiliškio romane „Miškais ateina ruduo“ yra plėtojami dramatiški gamtos ir žmonių likimai. M. Katiliškis savo prigimtimi buvo tikras „miško tautos“ atstovas. Nuo mažumės jis jautė ypatingą meilę miškui, medžiams. Jo vaikystės pasaulį supo miškų lankas, tėvų sodybą globė beržai, šermukšniai, į namus vedė liepų alėja. Miškas ir medis rašytojo kūryboje yra ypatingai svarbi gamtos ir žmogaus gyvenimo dalis. Romano „Miškais ateina ruduo“ ašis – lietuvis ir miškas. Veiksmo erdvė – miškų apsupta vieta kaip Lietuvos ženklas. Mitologinis pasaulio modelis lietuviui neatskiriamas nuo miško. Čia viskas pastovu, pažįstama. Romane gausu tarpkario Lietuvos ženklų. Knygą galima skaityti kaip išplėstą metaforą apie lietuvio išėjimą iš miško.  Mažas. miškuose užsimetęs Virsnių kaimelis tampa miniatiūrinių visos Lietuvos modeliu. Jame prasidedą dinamiški pokyčiai.


Reziumė

Autorius
pince18
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 27, 2020
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
5 psl.

Susiję darbai