Konfliktai ir jų valdymas organizacijoje

19 psl. / 3904 žod.

Ištrauka

Konfliktas – tai maždaug vienodo stiprumo, bet priešingos krypties jėgų sąveika, tai nesuderinamų motyvų, interesų, nuomonių, nuotaikų susidūrimas. Konfliktas visada sukelia stiprius emocinius išgyvenimus. Konfliktas – tai žodis, kilęs iš lotynų kalbos conflictus, kuris reiškia susidūrimą, tai daugiau ar mažiau išreikšta kova tarp dviejų ar daugiau šalių, kurios turi prieštaraujančias nuostatas, veikimo tikslus ar priešinasi agresijai į jos vertybes.
Konfliktai yra vienas pagrindinių socialinių reiškinių, nuolatos kylančių tarp draugų ir priešų,tarp tėvų ir vaikų, tarp vyro ir žmonos, tarp įvairiausių žmonių grupių. Juos tyrinėja ne tik socialinė psichologija, bet ir kiti mokslai. Kiekvienas konfliktas susideda iš serijos epizodinių dalinių konfliktų, kurių kiekvienam būdinga tam tikra seka ir raida. Kartu konfliktas turi ir savo bendrą stabilumą.
Konfliktas gali būti ne tik neigiama, bet ir teigiama savybė. Konfliktai yra susiję su individo ar organizacijos stabilumu ir pasikeitimais. Tad teigiama konflikto savybė yra ta, kad konfliktas verčia ieškoti naujų sprendimų, padeda išsiaiškinti nesantaikos taškus, suteikia energijos ir aktyvumo. Konfliktas į paviršių iškelia problemas, kurios užmaskuotos galėjo virti dar ilgus metus, duoda geresnių idėjų ir sukelia santykių ir darbo našumo lūžį.
Konfliktiškas elgesys gali būti įvairus, pradedant intelektualiniais ginčais ar apkalbomis ir baigiant fizinės jėgos naudojimu, kuris sąlygoja turtinę ar asmeninę žalą. Konfliktiški yra tie žmonės, kurių pagrindinis gyvenimo tikslas-bet kokia kaina iškovoti aplinkinių pripažinimą, užimti prestižinę vietą visuomenėje. Konfliktams palankios sąkygos ir tuomet, kai yra keliami nerealūs reikalavimai aplinkai, sąlygoti per didelio savojo „Aš“ idealizavimo. Tokiu atveju žmogus ima jaustis pranašesnis už kitus, mano esąs teisuolis, neklystantis, galintis nurodinėti. Konfliktus taip pat gali sąlygoti pernelyg didelis konfromizmas.
Dauguma žmonių supranta neigiamas konflikto puses, bet nemato jo teigiamo indėlio į efektyvesnius asmeninius, grupinius,organizacijų ir tautų santykius.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. KONFLIKTŲ IŠTAKOS4
  • 2. KONFLIKTŲ TIPAI6
  • 3. KONFLIKTŲ VALDYMAS IR STRATEGIJOS8
  • 3.1. Konfliktų valdymas8
  • 3.2. Sprendimo būdai10
  • 3.3. Konfliktų valdymo strategijos11
  • 3.4. Konfliktų pasekmės17
  • IŠVADOS19
  • LITERATŪRA20

Reziumė

Autorius
zuzenka
Tipas
Referatas
Dalykas
Vadyba
Kaina
€2.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lap 3, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
19 psl.

Susiję darbai

Organizacijos valdymo analizė

Vadyba Kursinis darbas ingridux4
Jau daug šimtmečių žmonės kuria ir iš naujo perkuria organizacijas. Peržvelgus pasaulio istoriją galima rasti pasakojimų apie žmones, dirbusius formaliose organizacijose. Viso pasaulio...

Konfliktai organizacijoje, konfliktų valdymas

Vadyba Referatas 2015 m. evex98
Darbo aktualumas: Tema ,,Konfliktai organizacijose. Konfliktų valdymas” aktuali, nes šiuolaikinis žmogus gyvena nuolat kintančioje aplinkoje. Iš kasdienio gyvenimo dinamiškas ritmas ir konkurencija persikelia...

Organizacijų tipai ir jų valdymas

Vadyba Referatas lee123
Organizacijų pasaulyje, kuris pasižymi laiko trūkumu, siekiu didinti darbuotojų  produktyvumą ir stipriai konkuruoti rinkoje, nestebėtina, kad daugelis darbuotojų jaučia spaudimą ieškoti trumpiausių kelių,...