Tradiciniai mėsos gaminiai, gamyba ir produkcijai keliami reikalavimai

34 psl. / 8000 žod.

Ištrauka

Mėsa - geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Svarbiausias mėsos komponentas yra raumeninis audinys. Vertingiausia raumenų sudėtinė dalis yra baltymai, kurie sudaro apie 80 proc. raumeninio audinio medžiagų. Mokslininkų duomenimis 100 gramų mėsos yra 30-40 proc. suaugusio žmogaus baltymų paros normos. Medikai tvirtina, jog neteisūs tie, kurie mano, jog reikia visiškai atsisakyti riebalų bei mėsos produktų. Nenorintieji valgyti kiaulienos, jautienos ar kitokio gyvulio mėsos, gali rinktis paukštieną, kuri maistingosiomis savybėmis kur kas pranašesnė už gyvulieną. Pagal gamybos apimtį ir vartojimo lygį kiauliena užima antrą vietą Lietuvoje gaunamos skerdenos struktūroje.

Labai svarbu, renkantis mėsos produktus, atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Mechaniškai atskirtos mėsos panaudojimas gamyboje turi būti įvardintas. Mechaniškai atskirta mėsa (separuota mėsa), sutrumpintai vadinama MAM, yra piure konsistencijos mėsos ir nuograndų nuo kaulų masė, gauta specialiais įrenginiais (presais) presuojant kaulus likusius po mėsos išpjaustymo, kurioje yra kaulų likutis, padidintas kalcio kiekis. Pagal naujus teisės aktus kalcio kiekis MAM yra griežtai reglamentuotas.Tradicinio mėsos gaminio vartojimo instrukcija privalo būti nurodyta, kai gaminys yra neįprastas ir vartotojui gali būti neaišku, kaip jį tinkamai vartoti, o maistinę ir energinę vertę būtina nurodyti, kai ant produkto ar etiketės prie jo pateikiamas mitybinis teiginys apie produkto savybes.

Išduoti Lietuvos respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos registracijos liudijimai leidžia prekiauti ir vartoti Lietuvoje sukurtus, bei kitose valstybėse įsigytus mėsos gaminius, kelia reikalavimus tradiciniai mėsos gamybai ir produkcijai. Šiuos reikalavimus turi reglamentuoti Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnybos įstatymai, kurie deklaruoja tradicinių mėsos gaminių gamybos ir produkcijos saugumo tinkamo mitybai užtikrinimą.

Šiame kursiniame darbe aptarsime tradicinių mėsos gaminių cheminė sudėtis, gamybai ir produkcijai keliami Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai ir ES standartai.

Darbo tikslas

Išanalizuoti tradicinių mėsos gaminius, gamybai ir produkcijai keliamus reikalavimus.

Darbo uždaviniai

  1. Apibūdinti tradicinius mėsos gaminius ir jų cheminę sudėtį;
  2. Išnagrinėti tradicinių mėsos gaminių gamybos ir produkcijos reglamentuotus reikalavimus;
  3. Atlikti tradicinių mėsos gaminių gamybos ir produkcijos saugumo užtkrinimo reikalavimų įvertinimą;
  4. Pateikti išvadas ir pasiūlymus.

Turinys

  • 1. Įvadas3
  • 2. Literatūros apžvalga4
  • 2.1. Mėsos gaminiai4
  • 2.1.1. Mėsos apibūdinimas4
  • 2.1.2. Mėsos klasifikavimas6
  • 2.1.3. Mėsos gaminių rūšys8
  • 2.2. Tradicinių mėsos gaminių, gamybos ir produkcijai keliami reikalavimai12
  • 2.2.1. Tradiciniai mėsos gaminiai, gamyba ir produkcija teisės aktuose12
  • 2.2.2. Tradiciniams mėsos gaminiams, gamybai ir produkcijai taikomi
  • reikalavimai16
  • 2.2.3. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos saugumo kokybės
  • užtikrinimas17
  • 2.2.4. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos kokybės rodikliai.19
  • 2.2.5. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos ženklinimas
  • Reglamentavimas20
  • 2.2.6. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos ženklinimo
  • spaudų aprašymas23
  • 2.2.7. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos keliamų reikalavimų
  • svarba24
  • 3. Darbo atlikimo metodika26
  • 4. Tyrimo rezultatai27
  • 5. Išvados28
  • 6. Literatūros sąrašas30
  • 7. Santrauka32
  • 8. Priedai34

Reziumė

Autorius
rasa13
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Maisto technologija
Kaina
€8.76
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 20, 2016
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
34 psl.

Susiję darbai

Sviesto mikrobiologija gamybos ir laikymo metu

Maisto technologija Referatas 2011 m. giedraaa3
Sviesto gedimas: Svieste vyksta mikrobiologiniai ir grynai cheminiai procesai. Iš mikrobiologinių energingiausiai vyksta aerobiniai procesai, todėl greičiausiai pakinta sviesto paviršius. Anaerobiniai procesai būna...

Fermentacinės gamybos technologija

Maisto technologija Referatas inga kononovaite
Fermentacinė gamyba gali būti labai įvairi, tačiau jos visų rūšių pagrindinis ir bendras procesas yra rūgimas, kuris vyksta veikiant mikroorganizmų fermentams. Skiriami du...

Maisto produktų higiena

Maisto technologija Konspektas 2015 m. mj666
Veterinarijos dalyko, maisto produktų higienos egzamino konspektas. Išsamiai aprašyti įvairūs produktai: pieno produktai,žuvies, grūdai, gėrimai ir kt.

Makaronų gamybos mašinos

Maisto technologija Referatas 2010 m. rasa13
Makaronai - vienas svarbesnių maisto produktų, jie gaminami iš miltų (dažniausiai kviečių, bet galimi ir kiti variantai) ir vandens bei kitų papildomų produktų...