Teisės aktų hierarchija

8 psl. / 1343 žod.

Ištrauka

Šiandieną, teisinėje valstybėje, kiekviename žingsnyje susiduriame su įvairiais leidimais, draudimais, įsakymais, prašymais kurie reguliuoja mus, mūsų veiksmus bei tarpusavio santykius. Kai kurie piliečiai laikosi papročių, vadovaujasi morale, religija, tačiau to nepakanka, nes visuomenė visais laikais buvo ir bus gudri ir siekianti gerovės sau įvairiausiais būdais ir priemonėmis, nepaisant kitų interesų, dėl to kyla pavojus ne tik kito asmens turtui, sveikatai ar net gyvybei, bet ir pavojus visai valstybei, todėl norint sukurti ir išsaugoti vientisą valstybę reikia priemonių, kurios padėtų įgyvendinti siekiamų tikslų socialiniame, ūkiniame, ekonominiame gyvenime, bei apsaugotų visuomenę nuo galimo moralinio bei materialinio žlugimo. Taigi, kad šito neįvyktų, daugelis žmonių bei valstybės tarpusavio santykių, yra reglamentuojami teisės normomis – aktais, o jų užtikrinimą reguliuoja ir garantuoja valstybė taikydama įvairius metodus. Jau yra sukurta ir vis dar kuriama daugybė teisės aktų, kurie turi skirtingas juridines galias.

Problema. Pagrindinis klausimas – kodėl jie nėra vienodos galios? Koks tikslas hierarchizuoti teisės aktus? Ir kuriuo dokumentu iš tiesų reikia kliautis?

Tikslas. Šiuo darbu siekiama išsiaiškinti tikslią, teisės aktų hierarchiją ir ją įvertinti. O tai įmanoma padaryti:

  1. Pateikiant teisės akto sampratą;
  2. Žinant teisės aktų rūšis;
  3. Pateikiant kiekvieno teisės akto santykį su kitais teisės aktais.

Taigi tik pasiekus šiuos užsibrėžtus tikslus, pažinti patį teisės aktą, galėsime kalbėti apie jo juridinę padėtį teisės aktų hierarchinėje sistemoje.


Turinys

  • I. ĮVADAS
  • II. DĖSTOMOJI DALIS
  • 1. Teisės akto samprata
  • 2. Teisės akto rūšys
  • III. IŠVADOS
  • IV. NAUDOTOS LITERATŪROS SĄRAŠAS

Reziumė

Autorius
g.monika
Tipas
Referatas
Dalykas
Teisė
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 9, 2015
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Teisės aktų įforminimas

Teisė Referatas 2007 m. alinat
Raštvedyba tarpukario Lietuvoje Lietuvoje lietuviškosios raštvedybos kūrimo procesas prasidėjo tik po 1917 m. 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba paskelbė Lietuvos nepriklausomybę....

Teisės aktų tekstų rašymo ypatumai

Teisė Referatas 2014 m. agneee19
Teisės aktas – tai tautos, valstybės institucijų, pareigūnų ar pavienių asmenų tam tikra tvarka priimtas oficialus rašytinis dokumentas, kuriame yra suformuluotos teisės normos....